Το πρώτο ρομποτικό πάρκινγκ χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο ρομποτικό πάρκινγκ χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη (vid)
Στη Στουτγκάρδη θα λειτουργήσει ο πρώτος χώρος στάθμευσης, όπου τα αυτόνομα οχήματα θα κινούνται ανά τους ορόφους και θα παρκάρουν μόνα τους χωρίς καμία επίβλεψη.

Η Bosch και η Daimler θα βάλουν τέλος στο επάγγελμα του παρκαδόρου. Οι δύο εταιρείες είχαν παρουσιάσει πριν δύο χρόνια ένα πιλοτικό πρόγραμμα ρομποτικής στάθμευσης, το οποίο συνιστούσε μία μικρή επανάσταση, καθώς μετατρέπει την αγχωτική διαδικασία του παρκαρίσματος σε παιχνιδάκι. Σκοπός του προγράμματος ήταν να εξελιχθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα Valet Parking στο μουσείο της Mercedes – Benz στη Στουγκάρδη, όπου οι επισκέπτες θα άφηναν τα οχήματά τους στην είσοδο του πολυόροφου γκαράζ και αυτά θα αναλάμβαναν μόνα τους να βρουν ελεύθερες θέσεις, να κατευθυνθούν προς αυτές και να παρκάρουν χωρίς ανθρώπινο έλεγχο.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Y1Y1ChYabWw.jpg?itok=v9QVd3oB","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Y1Y1ChYabWw","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":1},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive, autoplaying)."]}

Όλα αυτά ακούγονται απίστευτα, όμως θα γίνουν σύντομα πράξη, καθώς οι δύο επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι έλαβαν το πράσινο φως από τις αρμόδιες Αρχές της Στουτγκάρδης για την υλοποίηση του φιλόδοξου project τους. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως, που μία Αρχή δίνει την άδεια λειτουργίας για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μεγάλο γκαράζ, όπου θα σταθμεύουν μοντέλα της Mercedes με συστήματα προηγμένης αυτονομίας επιπέδου 4.

Η διαδικασία είναι απλούστατη. Ο πελάτης θα αφήνει τη Mercedes του με τα συγκεκριμένα αυτόνομα συστήματα σε ένα σημείο παράδοσης ‘’Drop-off’’ και θα το καταχωρεί μέσω ειδικής εφαρμογής του Smartphone του. Τα συστήματα του ρομποτικού πάρκινγκ θα καταγράφουν το όχημα, θα ενεργοποιούν τον κινητήρα του και θα του υποδεικνύουν μία ελεύθερη θέση, στην οποία θα κατευθύνεται με χαμηλή ταχύτητα και θα παρκάρει μόνο του χωρίς να χρειάζεται καν επίβλεψη από τον οδηγό ή κάποιο άλλο άτομο. Για την παραλαβή του οχήματος, πρέπει να πατήσει ο κάτοχος του οχήματος το ειδικό μπουτόν στην εφαρμογή του κινητού του και να περιμένει απλά τη Mercedes του στη ζώνη «Pick-up». Όλα αυτά γίνονται εφικτά μέσω πολυάριθμων αισθητήρων, οι οποίοι ελέγχουν τις ράμπες και όλες τις επιφάνειες του χώρου στάθμευσης, ενώ τα τεχνολογικά συστήματα του οχήματος δίνουν τις εντολές για τους απαιτούμενους ελιγμούς παρκαρίσματος.

H αυτόνομη Mercedes θα κατευθύνεται και θα παρκάρει μόνη της στην ελεύθερη θέση στάθμευσης.Το ρομποτικό σύστημα Valet Parking δεν φροντίζει μόνον για την διευκόλυνση των χρηστών, αλλά εξοικονομεί και χώρο, καθώς αξιοποιεί ιδανικά τη συνολική επιφάνεια στάθμευσης και εξυπηρετεί σε αυτή έως και 20% περισσότερα οχήματα σε σχέση με ένα συμβατικό γκαράζ.

Στόχος των Daimler και Bosch είναι να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτοματοποιημένων χώρων στάθμευσης σε μεγάλα γκαράζ, όπως π.χ. αεροδρομίων και πολυκαταστημάτων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι να αρχίσει να μαζικοποιείται η παραγωγή μοντέλων με προηγμένα συστήματα αυτονομίας και να ολοκληρωθεί ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με αυτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider