Διάλογος και πάλι, μετά τις απεργίες στη Γερμανία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διάλογος και πάλι, μετά τις απεργίες στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου εργατικού σωματείου της Γερμανίας, του IG Metall, από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργίες, στις 280 από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Γερμανίας. Τη μερίδα του λέοντος της πίεσης υπέστησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η VW, η Audi, η Mercedes, η BMW και η Porsche είδαν τις γραμμές παραγωγής τους να σταματούν για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα στο τριήμερο.

Μεγάλες απεργίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Airbus. Η IG Metall, που εκπροσωπεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, απαιτεί αύξηση 8% στους μισθούς σε διάστημα 27 μηνών. Το πιο σημαντικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες όμως, φαίνεται να είναι η δυνατότητα μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 35 σε 28, για δύο χρόνια, σε όσους εργαζόμενους έχουν να φροντίσουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία.

Μέχρι και την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του σωματείου με τους εργοδότες, την περασμένη Δευτέρα, οι τελευταίοι είχαν προτείνει αύξηση 6,8% και τη δυνατότητα οι ώρες του μειωμένου ωραρίου, να προστίθενται στο μέλλον από τον εργοδότη όταν το απαιτεί η παραγωγή. Αμφότερες οι αντιπροτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από το σωματείο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, για να επιτευχθεί συμφωνία απαιτείται συνήθως ένας κύκλος 4 με 5 συναντήσεων των δύο πλευρών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του IG Metall θα κρίνει τις συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο των υπόλοιπων σωματείων του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημοσίου.

Οι 24ωρες απεργίες της περασμένης εβδομάδας υπολογίζεται ότι στοίχισαν στης βιομηχανίες αυτοκινήτου περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά κανείς δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία μπορεί σε μια εποχή αύξησης της ζήτησης όπως η σημερινή να σημάνει τεράστια απώλεια κερδών, και σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το ποσοστό της αύξησης των μισθών αναμένεται να συμφωνηθεί πιο εύκολα, κάπου πάνω από το 7% και ίσως περάσει μια αντιπρόταση του σωματείου σχετικά με τις μειωμένες ώρες εργασίας –αντί ο εργαζόμενος να εργάζεται λιγότερο, να αμείβεται περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider