Η ζωή και η δουλειά στο τεράστιο εργοστάσιο της Tesla στην έρημο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ζωή και η δουλειά στο τεράστιο εργοστάσιο της Tesla στην έρημο

Μετά από μόλις 2 χρόνια λειτουργίας, το κολοσιαίων διαστάσεων εργοστάσιο της Tesla, στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ, έχει αποκτήσει θεμελιώδη βαρύτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία και την ευημερία ολόκληρου του οργανισμού κορυφαίας τεχνολογίας.

Είναι εδώ όπου οι μπαταρίες και οι ηλεκτρικοί κινητήρες κατασκευάζονται, πριν σταλούν στο εργοστάσιο της Tesla στο Φρίμοντ της Καλιφόρνιας για να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα.

Εκτείνεται σε έκταση 455 χιλ. τ. μέτρων σε τρεις ορόφους και στο εσωτερικό του εργάζονται περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι.

Η λειτουργία μιας τέτοιας μεγάλης εγκατάστασης αναπόφευκτα συνοδεύεται από προβλήματα. Τα μπάνια είναι συχνά απασχολημένα, με το απόλυτο χάος να επικρατεί. Κάποτε το μπάνιο των ανδρών ήταν τόσο γεμάτο που ένας υπάλληλος απλά έκανε την ανάγκη του μπροστά από μια τουαλέτα που βρισκόταν εκτός λειτουργίας.

Αλλά η πολυκοσμία έχει ξεπεράσει τα στενά όρια των εγκαταστάσεων του εργοστασίου κι έχει επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή. Αν προσληφθείτε στην Tesla, η εταιρεία θα σας παρέχει προσωρινή στέγαση για δύο εβδομάδες σε σπίτι ή σε ξενοδοχείο, μέχρι να βρείτε το δικό σας μέρος. Όμως κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο δύσκολο από τότε που το εργοστάσιο άνοιξε, προσθέτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

«Το φθηνότερο σπίτι που βρήκαμε ήταν 24 χλμ. μακριά και το ενοίκιο μάς κοστίζει 1.200 δολάρια το μήνα», τόνισε ένας από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να ζουν στα αυτοκίνητά τους ή σε τροχόσπιτα στο πάρκινγκ του εργοστασίου για να εξοικονομούν χρήματα», συνεχίζει ο υπάλληλος της Tesla.

Η χειρότερη στιγμή για να μπείτε στο εργοστάσιο είναι μεταξύ 5:30 και 6 το πρωί και πάλι από τις 5:30 έως τις 6 το βράδυ. Τότε σχηματίζεται μια ατελείωτη ουρά από αυτοκίνητα από την πύλη του εργοστασίου έως την κεντρική λεωφόρο.

Είναι τόσο απελπιστική η κατάσταση στην είσοδο, που αντί οι υπάλληλοι αντί να σκανάρουν τις ταυτότητες εισόδου, απλά τις δείχνουν στους υπεύθυνους ασφαλείας για να εξοικονομείται χρόνος.

Κάποιες φορές η παραγωγή έχει καθυστερήσει τόσο που αρκετοί νέοι υπάλληλοι ξεκινούν να εργάζονται μετά από μόνο μερικά λεπτά εκπαίδευσης. «Η δουλειά στο εργοστάσιο δεν είναι και πυρηνική φυσική», τόνισε, χαρακτηριστικά, ένας πρώην υπάλληλος. Ενώ, οι βάρδιες στο τεράστιο εργοστάσιο συχνά φτάνουν τις 70 ώρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας πολλοί εργαζόμενοι κυριολεκτικά λατρεύουν τον ιδιοκτήτη της Tesla, Έλον Μασκ, και πιστεύουν ότι πραγματικά αλλάζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα και την διαστημική του εταιρεία SpaceX.

Κάθε φορά που επισκέπτεται το εργοστάσιο επικρατεί πανικός. Κάποιοι είναι απλά τρελαμένοι από ενθουσιασμό και κάποιοι άλλοι απλά αλλόφρονες από πανικό, μήπως και το αφεντικό δεν βρει να τα πάντα να λειτουργούν ρολόι.

Ωστόσο για ένα πράγμα συμφωνούν όλοι στο εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα, όλα κινούνται εξαιρετικά γρήγορα όπως ακριβώς και σε ολόκληρο τον οργανισμό της Tesla.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider