Λιβάνιος: Δίνουμε κίνητρα να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβάνιος: Δίνουμε κίνητρα να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, να υπεραμύνεται των διατάξεων του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο, μέσω Α.Σ.Ε.Π. την πριμοδότηση της εντοπιότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ άλλων και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει τις παθογένειες του δημοσίου τομέα και να προβαίνει σε παρατηρήσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του σχετικού νομοθετήματος.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως όταν κάτι δουλεύει αποδοτικά, συνεχίζεις και το αφήνεις να δουλεύει και δεν χρειάζεται να το πειράξεις. «Εάν κάτι το οποίο το έχεις νομοθετήσει ως κυβέρνηση, για να είναι ακόμα καλύτερο, ναι, θα κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Τίποτα από αυτά δεν είναι γραμμένα σε 'πλάκες του Μωυσή' και δεν έχω και κανένα πρόβλημα προσωπικά να κάνω και δεκτές ιδέες και προτάσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν μια κατάσταση η οποία επιδέχεται βελτιώσεων. Άρα λοιπόν, ξεκινώντας από μια σημαντική τομή που ήταν ο ν.4765/2021, με τον γραπτό διαγωνισμό που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, όμως σχεδόν ένα χρόνο τώρα βγήκανε το καλοκαίρι τα οριστικά αποτελέσματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και σε λίγες εβδομάδες θα βγουν και τα οριστικά αποτελέσματα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Ο χρόνος αυτός ο οποίος μεσολάβησε, οι 16-18 μήνες είναι ικανοποιητικός; Όχι, για μένα δεν είναι ικανοποιητικός χρόνος και γι' αυτό πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα βελτίωσης και σύμπτυξης του χρόνου» τόνισε υπερασπιζόμενος τις διατάξεις για την σύμπτυξη των διαδικασιών.

Aναφορικώς με την πριμοδότηση της εντοπιότητας και την ρύθμιση για την παραμονή 10 ετών όσων διοριστούν, με βάση αυτή, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι η εντοπιότητα δεν έχει κανένα πελατειακό κριτήριο, είναι το πιο αντικειμενικό κριτήριο που υπάρχει, ενώ λύνει και το ζήτημα της μόνιμης κατοικίας. Υπογράμμισε ότι εφόσον ο υποψήφιος κάνει χρήση της εντοπιότητας, θα μείνει 10 συν 5 χρόνια - 10 χρόνια στον Φορέα που διορίστηκε, συν 5 χρόνια εντός των ορίων της περιοχής όπου διορίστηκε. Εξήγησε ότι αυτό προβλέπεται διότι είναι τόσο μεγάλη η πριμοδότηση της εντοπιότητας, που επί της ουσίας, ντε φάκτο, το προτάσσει έναντι όλων των άλλων υποψηφίων που δεν έχουν εντοπιότητα, οπότε αυτός που λέει ότι είναι μόνιμος κάτοικος της Σαμοθράκης, ναι, θα μείνει στη Σαμοθράκη για 15 χρόνια. «Δεν θα διοριστεί κάνοντας χρήση της εντοπιότητας σε δύο χρόνια και μόλις μονιμοποιηθεί σε δύο χρόνια, θα φύγει με απόσπαση σε μια άλλη υπηρεσία, θα πάει σε ένα βουλευτικό γραφείο», με αποτέλεσμα να μένει και πάλι κενή η θέση, είπε ο υπουργός.

Για την κινητικότητα, τόνισε ότι υπάρχει ολόκληρο νομικό πλαίσιο, το οποίο την καθορίζει και συμπλήρωσε πως δεν θα μπορεί ο υπάλληλος, ο εν ενεργεία, μέσα σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια από το διορισμό, να ξαναδώσει εξετάσεις για να ξαναδιοριστεί.

Σχετικώς με το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, εξέφρασε την άποψη ότι και το υπουργείο Παιδείας μελετά τις ίδιες αλλαγές σε σχέση με την πριμοδότηση των εκπαιδευτικών που διορίζονται στον τόπο τους και τόνισε πως θα πρέπει αναλογικά να εφαρμοστούν και στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να λυθεί εν μέρει, το πρόβλημα και της στέγασης και των αναπληρωτών, αλλά προφανώς και των μόνιμων καθηγητών, γιατί κάποια στιγμή ο αναπληρωτής θα γίνει μόνιμος και θα πρέπει κάπου να μείνει. «Συζητάμε για την ερήμωση της επαρχίας, για τη μείωση στην απογραφή του πληθυσμού στην ελληνική περιφέρεια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Διότι οι νέοι φεύγουν. Φεύγουν και από τον αγροτικό τομέα, ενώ τη δεκαετία του ΄60, του ΄70 ήταν πάρα πολλοί που ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα και μετακινούνται όλοι μαζικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να ερημώνει η επαρχία. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ένα κίνητρο. Πραγματικά, θέλω έναν πτυχιούχο οικονομικού πανεπιστημίου από τη Νάξο να μείνει στη Νάξο και να εργαστεί για τον δήμο Νάξου, από το να πάρω κάποιον από την Καστοριά και να τον φέρω στη Νάξο» είπε ο υπουργός.

Αναφορικώς με την διάταξη που προβλέπει αποκλεισμό από επόμενο διαγωνισμό για όποιον δεν αποδεχθεί το διορισμό του, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με την παραίτηση από θέσεις που διορίζονται υποψήφιοι και τις οποίες οι ίδιοι έχουν επιλέξει. «Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αναπληρώσεων, συνεχόμενων κενών. Υπάρχουν δήμοι, ιδίως μικροί, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να πάρουν έναν άνθρωπο, διότι αυτός που έρχεται από άλλο μέρος της Ελλάδας δεν αποδέχεται τον διορισμό και περιμένει ένα χρόνο να του έρθει ο δεύτερος και μετά άλλον ένα χρόνο να του έρθει ο τρίτος», εξήγησε. Για την διάταξη που αφορά στην κλήρωση για τους ισοβαθμίσαντες, επισήμανε ότι επειδή υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες, αξιοποιείται το πιο απλό σύστημα, κάθε υποψήφιος πριν ξεκινήσει η διαδικασία, να έχει έναν αριθμό τον οποίο θα λαμβάνει εντελώς τυχαία και ο οποίος θα είναι αυτό που θα σπάει την ισοβαθμία σε περίπτωση που υπάρχει, άμεσα. «Μπορεί να γίνει η κλήρωση και ιδίως η δημόσια κλήρωση, αλλά μπορεί να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί» διευκρίνισε.

Στις παρατηρήσεις για ελλείψεις προσωπικού, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε, ότι προσφάτως στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο του ελληνικού Δημοσίου, με ειδική μέριμνα σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Εθνική 'Αμυνα και τα Σώματα Ασφαλείας και γι' αυτό δόθηκαν και 600 θέσεις ειδικών φρουρών, όπου θα καλυφθούν με τον τρόπο που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και στην αυτοδιοίκηση. Εξειδίκευσε πως η αυτοδιοίκηση θα πάρει φέτος στο σύνολο των αιτημάτων, όλους όσους ζήτησε από ανταποδοτικές υπηρεσίες και περίπου γύρω στους 2.700, μη ανταποδοτικές υπηρεσίες. «Μετά το 2010, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό» είπε.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε «ισοπεδωτικές» τις παρατηρήσεις του κ. Τζανακόπουλου, λέγοντας πως «προφανώς έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση και προφανώς δεν έχει ψηφιοποιηθεί η γραφειοκρατία» και υπενθύμισε πώς ήταν η κατάσταση πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνηση εγγράφων. Πλέον ξεπερνάμε και αυτό το στάδιο σιγά-σιγά και πάμε στην ηλεκτρονική διακίνηση πληροφορίας, είπε.

«Πράγματι ο δημόσιος τομέας τα τελευταία χρόνια έχει 'γεράσει'. Γιατί, είχαμε πάγωμα προσλήψεων τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, ενώ υπήρξαν αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Αρχίζει και φεύγει πια η γενιά και πρέπει να τροφοδοτηθεί με νέους επιστήμονες και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να δώσουμε γρήγορα τη δυνατότητα. Κάναμε και μια στρατηγική επιλογή, ότι ειδικά για το διαγωνισμό που έγινε το 2023, ειδικά για τις θέσεις του 2024 και του 2025 που ήταν πάγιο αίτημα του συλλόγου των επιτυχόντων, θα γίνουν από αυτή τη δεξαμενή των επιτυχόντων. Με τον προγραμματισμό του 2024 και 2025, με γρήγορη διαδικασία, με στόχο στο πρώτο εξάμηνο 2025 αυτοί όλοι οι άνθρωποι, να κάτσουν στις θέσεις τους. Θα αξιοποιήσουμε και τις επόμενες εβδομάδες σιγά-σιγά, πώς θα μπαίνουν κομμάτι-κομμάτι οι ψηφιακές υπηρεσίες μέσα στο ΑΣΕΠ, πώς θα αντλούνται ηλεκτρονικά δεδομένα, αυτόματα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και το ΑΣΕΠ το ενισχύσαμε και η λύση είναι να φτιάξουμε διαδικασίες που θα ελαφρύνουν και θα διευκολύνουμε το έργο των υπαλλήλων του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση, και τους αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ αύξησε, και τους συμβούλους, και ενέταξε και νέο έργο για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις. 'Αρα, λοιπόν, εμπράκτως στηρίξαμε και ιδίως το ΑΣΕΠ, το οποίο πρέπει να τυγχάνει διακομματικής συναίνεσης. Είναι κάτι στο οποίο, και βάση δώσαμε και το ισχυροποιήσουμε και το ενεργοποιούμε και το έχουμε εντάξει και σε μια σειρά άλλων διαδικασιών που ήταν εκτός του ρόλου του μέχρι πριν λίγα χρόνια, από τις επιλογές των διοικήσεων, από τις επιλογές των προϊσταμένων. Είμαστε πάντα σε έναν ζωντανό διάλογο με το ΑΣΕΠ, προκειμένου να πάμε στο επόμενο βήμα και να αναδειχτεί το ΑΣΕΠ, ουσιαστικά το κεντρικό H.R. του Ελληνικού Δημοσίου» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών. Δήλωσε δε, έτοιμος να δεχθεί παρατηρήσεις καθόλη την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπελέρης: Με τον ελληνισμό δεν μπορεί να παίζει κανείς

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αρωγός στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό - Η διακήρυξη των MED9

Κεραμέως: «Άκρως ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider