To ακριβότερο υγραέριο κίνησης στον κόσμο έχει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To ακριβότερο υγραέριο κίνησης στον κόσμο έχει η Ελλάδα
Η μέση τιμή του λίτρου υγραερίου κίνησης στην Ελλάδα είναι 0,88 ευρώ, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κυμαίνεται στα 0,58 ευρώ. Παρόλα αυτά, το LPG εξακολουθεί και συμφέρει στη χώρα μας.

Είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο Τοp Ten των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης. Αυτή την εποχή μάλιστα ισοβαθμεί στην πέμπτη θέση -μαζί με την Ολλανδία και την Ιταλία- με μέση τιμή ανά λίτρο αμόλυβδης 1,67 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης τα πηγαίνουμε λίγο καλύτερα με μέση τιμή λίτρου 1,48 ευρώ και την 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Εκεί ωστόσο, όπου η χώρα μας πετυχαίνει την «κορυφαία» επίδοση -με αρνητική έννοια βεβαίως- είναι στο υγραέριο κίνησης, όπου είμαστε οι ακριβότεροι στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Τιμών, η μέση τιμή του λίτρου LPG στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 22 Οκτωβρίου στα 0,88 ευρώ, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 0,58 ευρώ. Το Top 10 των χωρών με το ακριβότερο υγραέριο κίνησης συμπληρώνουν η Ελβετία και η Γαλλία με τιμή ανά λίτρο 0,86 ευρώ, το Ισραήλ (0,79 ευρώ), η Ουγγαρία (0,77 ευρώ), η Ολλανδία (0,75 ευρώ), η Ισπανία (0,72 ευρώ) και οι Σερβία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Σλοβενία με 0,71 ευρώ.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο ακόμη και έτσι εξακολουθεί να συμφέρει πολύ το υγραέριο κίνησης στην Ελλάδα εξαιτίας των υψηλών τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου. Εκτιμάται, ότι ένα μέσο Ι.Χ. μπορεί να πετύχει στη χώρα μας έως 40% οικονομία στο κόστος του καυσίμου σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο όχημα αντίστοιχων προδιαγραφών και έως 25% σε σύγκριση με ένα πετρελαιοκίνητο.

Και βέβαια, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, καθώς η λιανική τιμή των καυσίμων διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τα επίπεδα φορολόγησής τους. Δείτε τον σχετικό πίνακα με τις τιμές του LPG ανά λίτρο σε παγκόσμιο επίπεδο:

Ygraerio

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider