Η ηλεκτροκίνηση εξαρτάται από το μέσο εισόδημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ηλεκτροκίνηση εξαρτάται από το μέσο εισόδημα
Μόνον σε ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα πωλούνται αρκετά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στις υπόλοιπες τα ποσοστά ταξινομήσεων είναι σχεδόν μηδενικά.

Όλοι συμφωνούν, ότι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης απαιτεί οικονομικά κίνητρα από πλευράς των κυβερνήσεων και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Ωστόσο, ο Νούμερο Ένα παράγοντας για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παραμένει το μέσο εισόδημα των πολιτών μίας χώρας. Σε έρευνα του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA επιβεβαιώθηκε, ότι στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ελβετία, είχαμε το 2017 σχεδόν μηδενικές ταξινομήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων, όπου βρισκόταν το κατά κεφαλή εισόδημα κάτω από τις 18.000 ευρώ.

Πρόκειται για χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την Ελλάδα, που πλήττεται εδώ και αρκετά χρόνια από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, στην πατρίδα μας ταξινομήθηκαν το 2017 199 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μόλις 0,2% της αγοράς, ενώ το μέσο εισόδημα ανήλθε πέρυσι σε 16.600 ευρώ!

Στις μισές από τις 28 χώρες της ΕΕ παραμένει το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάτω από το 0,75%, ενώ αντίθετα υπερβαίνει το 1,8% στα ευρωπαϊκά κράτη με κατά κεφαλή εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας με ποσοστό οχημάτων μηδενικών ρύπων της τάξης του 39,3%, αλλά και κατά κεφαλή εισόδημα 67.000 ευρώ. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2018 άγγιξαν οι ταξινομήσεις τέτοιων μοντέλων στη χώρα των φιόρδ το 47%.

Το χάσμα στις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων στην Ευρώπη παρατηρείται μεταξύ δύσης και ανατολής, αλλά και βορρά και νότου, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά ταξινομήσεων ήταν πέρυσι στην Ελλάδα και στην Ιταλία 0,2% και στην Ισπανία 0,6%. Για του λόγου του αληθές, να αναφέρουμε ότι οι τρεις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2017 στην Ευρώπη, ήταν οι εξής:

-Εσθονία, 0,17% με 43 ταξινομήσεις και 17.500 ευρώ κατά κεφαλή εισόδημα.

-Ρουμανία, 0,18% με 188 ταξινομήσεις και 9.600 ευρώ κατά κεφαλή εισόδημα.

-Ελλάδα, 0,23% με 199 ταξινομήσεις και 16.600 κατά κεφαλή εισόδημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider