Στην Ινδονησία πληρώνουν το λεωφορείο με πλαστικά μπουκάλια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ινδονησία πληρώνουν το λεωφορείο με πλαστικά μπουκάλια
Στην πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δημόσιες συγκοινωνίες με «εισιτήριο» πλαστικά σκουπίδια, που καταλήγουν στην ανακύκλωση!

H δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ινδονησίας, Σουραμπάγια, πνίγεται στα πλαστικά σκουπίδια, καθώς παράγει 400 τόνους την ημέρα. Τώρα καλούνται να συμβάλλουν οι δημότες της στην ανακύκλωση αυτών των αποβλήτων, πληρώνοντας με αυτά τις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία της πόλης. Για κάθε 10 χρησιμοποιημένα πλαστικά κυπελλάκια ή -ανάλογα με το μέγεθος- με έως πέντε άδεια πλαστικά μπουκάλια, δικαιούνται οι επιβάτες ένα εισιτήριο διάρκειας δύο ωρών με τα αστικά λεωφορεία. Τα πλαστικά μπορούν να παραδοθούν είτε στις αφετηρίες είτε εντός του λεωφορείου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές, μπορεί να μαζέψει έτσι κάθε λεωφορείο έως 250 κιλά πλαστικών σκουπιδιών, δηλαδή γύρω στους 7,5 τόνους τον μήνα! Όλες οι πλαστικές συσκευασίες δημοπρατούνται σε διαγωνισμούς με τη συμμετοχή εταιρειών ανακύκλωσης και τα έσοδα καταλήγουν στο δημοτικό δίκτυο λεωφορείων της Σουραμπάγια.

Οι υπεύθυνοι επιδιώκουν να κεντρίσουν με αυτόν τον τρόπο την ευαισθησία των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό, καθώς η Ινδονησία είναι μεν η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, ωστόσο παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Η Σουραμπάγια είναι η πρώτη πόλη της Ινδονησίας, που εφαρμόζει αυτή την ασυνήθιστη μέθοδο ανακύκλωσης των πλαστικών σκουπιδιών και στο μέλλον ενδέχεται, να την ακολουθήσουν και άλλες. Οι κάτοικοι βρίσκουν αυτή την ιδέα εξαιρετική, όπως βλέπουμε στο σχετικό βίντεο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Εκεί δηλώνει χαρακτηριστικά μία επιβάτιδα, ότι «μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια, ώστε να μη μαζεύονται μέσα στο σπίτι και αντί αυτού μπορούμε να τα φέρουμε εδώ και να αξιοποιηθούν σωστά. Πρόκειται για μία συμφέρουσα κατάσταση και για τις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider