Nvidia: Δημιούργησε την πρώτη κάρτα γραφικών, έφτασε το 1 τρισ. και τώρα τους κερδίζει όλους στην κούρσα του ΑΙ

Πέτρος Αντωνάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Nvidia: Δημιούργησε την πρώτη κάρτα γραφικών, έφτασε το 1 τρισ. και τώρα τους κερδίζει όλους στην κούρσα του ΑΙ
Τριάντα χρόνια ακριβώς κλείνει φέτος και η Nvidia, η εταιρεία που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της AI επανάστασης, προμηθεύοντας με τα καινοτόμα εργαλεία της όλα τα κανάλια της εξέλιξης.

Apple, Microsoft, Google, Meta, Amazon, Intel, IBM, Oracle... Αυτοί είναι οι κολοσσοί της τεχνολογίας που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Κι όμως η εταιρεία που φαντάζει πιο αρμόδια για να μιλήσει για το τι έπεται, δεν είναι καμία από τις παραπάνω. Τριάντα χρόνια ακριβώς κλείνει φέτος και η Nvidia, η εταιρεία που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της AI επανάστασης, προμηθεύοντας με τα καινοτόμα εργαλεία της όλα τα κανάλια της εξέλιξης. Η εταιρεία που δημιούργησε την πρώτη κάρτα γραφικών με τους φανατικούς του gaming να την έχουν στα εικονίσματα, πλέον έχει συνδεθεί άρρηκτα με την έκρηξη των generative AI μοντέλων όπως το ChatGPT. Το Gen AI, που σύμφωνα με έρευνα της McKinsey αναμένεται να προσθέσει 4,4 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως, βασίζεται επάνω στα περίφημα GPU της Nvidia. Δεν είναι τυχαίο πως αναλυτές της Bank of America χαρακτήρισαν την Nvidia «αδιαμφισβήτητο ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης» σε έκθεσή τους.

Πάνω από 4 εκατομμύρια προγραμματιστές δημιουργούν σήμερα χιλιάδες εφαρμογές ακουμπώντας στην καινοτομία της εταιρείας, όπως κάνουν 40.000 εταιρείες και 15.000 startups. Επενδύοντας εδώ και καιρό στο «full stack computing», στη δημιουργία δηλαδή ολόκληρου του σετ των software λύσεων και τεχνολογιών που απαιτούνται για το χτίσιμο μίας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia δρέπει πλέον τους καρπούς της μακροπρόσθεσης επένδυσής της, η οποία έχει ξεπεράσει την δεκαετία. Μία έμπνευση που δεν είχε άλλος, από τον εμβληματικό ιδρυτή της εταιρείας, τον CEO Jensen Huang.

Το 2006, το μεγάλο στοίχημα που έβαλε η εταιρεία ήταν η ανάπτυξη του CUDA (Compute Unified Device Architecture), μία παράλληλη πλατφόρμα υπολογιστών και μοντέλο προγραμματισμού που αξιοποιεί την δύναμη του GPU. «Επί 10 χρόνια, η Wall Street ρωτούσε την Nvidia, «γιατί κάνετε αυτή την επένδυση; Κανείς δεν την χρησιμοποιεί». Και την αξιολογούσαν στα 0 δολάρια» δηλώνει ο Bryan Catanzaro, αντιπρόεδρος της εφαρμοσμένης deep learning έρευνας στην Nvidia. Όπως αναφέρει, δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του CUDA, εκεί γύρω στο 2016, ο κόσμος ξαφνικά ανακάλυψε πως υπήρχε ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος να δημιουργείς προγράμματα υπολογιστών. Και τα υπόλοιπα είναι AI ιστορία…

To δερμάτινο jacket σύμβολο

O Jensen Huang βρέθηκε στην κορυφή του Brand Guardianship Index, την περίοπτη λίστα της συμβουλευτικής εταιρείας αποτίμησης εμπορικών σημάτων Brand Finance, που καταγράφει του CEOs που χτίζουν την επαγγελματική αξία με ένα βιώσιμο τρόπο, ισορροπώντας με μοναδική ικανότητα ανάμεσα στις ανάγκες των μετοχών, την ευημερία των υπαλλήλων και το γενικό καλό του κοινωνικού συνόλου. Το παιδί μεταναστών από την Ταιβάν που σπούδασε στο Στάνφορντ, έχει ως κορυφαία προτεραιότητα να φροντίζει τους 26.000 υπαλλήλους του, αλλά και να βοηθά από τους προγραμματιστές μέχρι τους επιχειρηματίες, να λύνουν προβλήματα και να επαναπροσδιορίζουν το μέλλον.

«Είμαι ο Jen-Hsun Huang, CEO της Nvidia. Ίσως με ξέρετε καλύτερα «ως ο τύπος με το δερμάτινο jacket που επαναλαμβάνει τα πράγματα τρεις φορές. Χα χα χα». Έτσι συστήθηκε ο Huang σε ένα “Ask Me Anything” session του Reddit πριν λίγα χρόνια, μία online συνάντηση που είχε οργανώσει η ομάδα... Nvidiots, ένα όνομα που ο Huang εκτίμησε ιδιαίτερα.

Το δερμάτινο μπουφάν του Jensen Huang αποτελεί πλέον ένα κομμάτι της tech κουλτούρας. Όπου εμφανίζεται με αυτό ο CEO και ιδρυτής της Nvidia από τις 5 Απριλίου του 1993, με τους Chris Malachowsky και Curtis Priem, άπαντες κρέμονται από τα χείλη του για να ακούσουν ποια τάση θα υποδείξει πως καταφθάνει το επόμενο διάστημα στο χώρο του ΑΙ, της ψηφιακής βιολογίας, της επιστήμη του κλίματος, των αυτοκινούμενων οχημάτων και της ρομποτικής. Το jacket μοιάζει να έχει πάρει τη θέση του περίφημου ζιβάγκο του Steve Jobs, του ιδρυτή της Apple και ο Huang τη θέση του μεγάλου οραματιστή στα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. «Βρισκόμαστε στην iPhone στιγμή του ΑI. Οι startups κοντράρονται να φτιάξουν καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα ενώ τα παραδοσιακές επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν. Το generative AΙ έχει πυροδοτήσει μία αίσθηση του επείγοντος στις επιχειρήσεις παγκοσμίως για να αναπτύξουν ΑΙ στρατηγικές» δηλώνει ο Huang.

Gaming... με τη μετοχή χρυσάφι

Για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, η Nvidia -όνομα που προέκυψε από τον συνδυασμό του “next version” και του Invidia, η λατινική λέξη για την ζήλεια- υπήρξε ο κυρίαρχος στις κάρτες γραφικών, κάνοντας θραύση με προϊόντα όπως η GeForce 256 του 1999, η πρώτη PC GPU που άφησε εποχή φέρνοντας τρισδιάστατα γραφικά στον καταναλωτή, ενώ το 2000 προμήθευε αποκλειστικά με chip γραφικών το πρώτο Χbox της Microsoft, μία συμφωνία της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας που την έβαλε για τα καλά στο χάρτη της πρωτοπορίας. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2023, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία που θα φέρει τα Xbox PC games της Microsoft στην GeForce NOW, το cloud gaming service της Nvidia.

Η Nvidia δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει την πρώτη της αγάπη, το gaming. Κυκλοφόρησε την υπηρεσία Nvidia ACE for Games για να ζωντανέψει τους χαρακτήρες gaming μέσω AΙ, για να μπορούν οι gamers να αλληλεπιδρούν με τα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, η εταιρεία πλέον έχει μετατραπεί πρωτίστως σε έναν πρωτοπόρο προμηθευτή επεξεργαστών λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2022 τo gaming έφερε στην Nvidia μόνο... 12,5 δισ. δολάρια από τα συνολικά 27 δισ. (αυξημένα κατά 61% σε σύγκριση με το 2021), σε μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων, με τα έσοδα από την data center δραστηριότητα να αυξάνονται αντίστοιχα κατά 58%, φτάνοντας στα 10,61 δισ. δολάρια.

Πριν από μία δεκαετία, ο Huang είχε προβλέψει την έλευση του AI και άλλαξε την εταιρεία ριζικά από πάνω μέχρι κάτω, με κάθε chip να επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό απέδωσε σε σημείο που η Nvidia τον περασμένο Μάιο έγινε η έκτη εταιρεία μετά τις Αpple, Amazon, την μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, την Microsoft και την Saudi Aramco που η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών που το κατόρθωσε (σήμερα φτάνει το 1,13 τρισ.). Το ταξίδι της μετοχής της εταιρείας από το 1999 που εισήχθη στο χρηματιστήριο, είναι άκρως εντυπωσιακή. Άξιζε 12 δολάρια την πρώτη χρονιά και σήμερα αποτιμάται στα 457 δολάρια, φτάνοντας μάλιστα κάποια στιγμή και τα 493,95 δολάρια. Το οποίο απλά σημαίνει πως εάν κάποιος είχε επενδύσει 10.000 δολάρια στην Αρχική Δημόσια Προσφορά, σήμερα αυτά θα είχαν μετατραπεί στο απίστευτο ποσό των 19,5 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο τρίμηνο, η Nvidia ανακοίνωσε έσοδα ύψους 13,5 δισ. δολάρια, πολύ υψηλότερα από το guidance του Huang που έκανε λόγο για 11 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 429% σε ετήσια βάση, 2,70 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας με άνεση τις προβλέψεις της Wall Street, ενώ σε ετήσια βάση, η αξία της μετοχής έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου άνω του 222%. Δέχθηκε ένα ισχυρό ταρακούνημα στις αρχές του φθινοπώρου, ωστόσο παραμένει ανθεκτική και οδηγεί τον κλάδο της τεχνολογίας. H Bank of America που έχει δώσει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Nvidia, αναφέρει πως ο τεχνολογικός κολοσσός θα ανακοινώσει καλύτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα στις 21 Νοεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά έχουν τονίσει αναλυτές της Bank of America σε ενημέρωση προς τους επενδυτές, «η ποικιλομορφία των προϊόντων της Nvidia αναμένουμε να οδηγήσουν τα κέρδη μετοχών στην αναδυόμενη GenAI αγορά, παραβλέποντας τις ανησυχίες σχετικά με τις θεωρητικά υψηλές τιμές των προϊόντων της».

Οι στιγμές είναι ιδανικές για τους μετόχους να πουλήσουν, κάτι που έπραξε την 1η Σεπτεμβρίου το επιφανές μέλος του ΔΣ της NVDA, Mark Stevens. Πούλησε 52.175 μετοχές, οι οποίες του απέφεραν 25 εκατομμύρια δολάρια. Το αξιοσημείωτο είναι πως παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία από τις μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, ένας εντυπωσιακός αριθμός από fund managers έκριναν πως πρόκειται για μία υπερεκτιμημένη περίπτωση, χάνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά ράλι του 2023.

Αγκαζέ με το disruption του ChatGPT

Ο Huang έχει να το υπερηφανεύεται πως παρέδωσε προσωπικά στην OpenAI, το «πρώτο ΑΙ supercomputer του κόσμου». Η δημιουργός εταιρεία του ChatGPT, λανσάρισε το επαναστατικό chatbot τον Νοέμβριο του 2022, βάζοντας το generative AI στο επίκεντρο της καινοτομίας, με τις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς να αγωνίζονται έκτοτε να ακολουθήσουν το απόλυτο νέο τεχνολογικό κύμα. Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, στην ουσία ένας αλγόριθμος βαθιάς μάθησης που έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων κειμένου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέου περιεχομένου, όπως εικόνες, κείμενα, βίντεο και ήχοι. Σύμφωνα με ερευνητικές εταιρείες, η πιο «απλή» του έκδοση, χρειάζεται περίπου 20.000 GPU για να αποδώσει. Οι GPU της Nvidia αποτελούν τα «αγαπημένα» chips για τα μεγάλα AI μοντέλα και κατ’ επέκταση εταιρειών κολοσσών όπως Snap και TikTok που συμμετέχουν στην ασταμάτητη αναζήτηση να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots, με το Bard της Google να φαντάζει προς το παρόν ως ο μεγάλος ανταγωνιστής του ChatGPT μαζί με το LLaMa του Meta. Για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την τεράστια δύναμη υπολογιστών που απαιτείται για να αναπτύξουν αυτά τα chatbot, η Nvidia ήδη κατασκευάζει δύο νέος υπερυπολογιστές στην Ταϊβάν, ενώ αποκαλύπτει διαρκώς νέα chip που διαρκώς επιταχύνουν τις generative ΑΙ εφαρμογές.

Το πλέον πρόσφατο είναι το GH200 Grace Hopper Superchip, ένα chip για «εφαρμογές τεράστιας κλίμακας AI και υψηλής απόδοσης computing (HPC)», που όπως σημειώνει η εταιρεία θα βοηθήσει τους «επιστήμονες και τους ερευνητές να φτάσουν σε πρωτόγνωρες λύσεις για τα πιο σύνθετα προβλήματα του κόσμου». Το προηγούμενο H100 ήταν ένα chip αξίας 10.000 δολαρίων, που στο eBay η τιμή του ξεπερνούσε τα 40.000 δολάρια, ενώ δεκάδες χιλιάδες Nvidia A100, ο πρόγονoς του H100, είχε αγοράσει η Microsoft για να βοηθήσει στην κατασκευή του ChatGPT, που αρχικά χρησιμοποιούσε την supercomputing υποδομή του Microsoft Azure. Στα τέλη του 2022, Νvidia και Microsoft ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για την κατασκευή των «ισχυρότερων υπερυπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης», που θα βρει το Microsoft Azure, το πρώτο δημόσιο cloud να ενσωματώνει τo πλήρες AI stack της Nnidia, δηλαδή τις GPU, τα συστήματα δικτύου της και το λογισμικό ΑΙ που αναπτύσσει. Σε περαιτέρω συνεργασίες, η Nvidia δουλεύει ήδη από κοινού με τον διαφημιστικό κολοσσό WPP Plc για να μειώσουν το κόστος παραγωγής της διαφήμισης, ενώ τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Elon Musk φέρεται να αγόρασε χιλιάδες GPUs για ένα νέο project γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, με τους περισσότερους να το συνδέουν με την πλατφόρμα X και την προσπάθειά του να αναπτύξει περαιτέρω την λειτουργία αναζήτησής του και να το ανανεώσει ριζικά, δημιουργώντας καινούργια διαφημιστικά μοντέλα.

Η δύναμη της Nvidia ενοχλεί

Την ώρα που η Νvidia επιδιώκει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις υποδομές cloud computing και να δώσει στις επιχειρήσεις πιο γρήγορους τρόπους να δημιουργήσουν AI και metaverse εφαρμογές με την νέα της υπηρεσία DGX Cloud AI, εταιρείες όπως οι AMD, Intel αλλά και πολλές ανερχόμενες startups, προσπαθούν να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την αγορά των GPUs που απολαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά η Nvidia, με αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα συντριπτικό μερίδιο της τάξης του 95%.

Και εκτός του ανταγωνισμού υπάρχουν και οι ρυθμιστικές αρχές. Η απόπειρά της Nvidia να εξαγοράσει την βρετανική Arm, η οποία ανήκει στην SoftBank, αυτή μπλοκαρίστηκε από την FTC. Η ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, είχε εμποδίσει την συμφωνία εξαγοράς, ύψους 40 δισ. δολαρίων. Όπως σημείωνε η ανακοίνωση της FTC, σημειώνεται πως «η εξαγορά θα έδινε στην Nvidia έλεγχο στην τεχνολογία υπολογιστών και στα σχέδια στα οποία ανταγωνίστριες εταιρείες στηρίζονται».

Επίσης, πρόσφατα οι ΗΠΑ επέκτειναν τους περιορισμούς τους στην πώληση τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia και σε άλλες περιοχές και πέρα από την Κίνα, συμπεριλαμβάνοντας και χώρες της Μέσης Ανατολής. Όπως δηλώνει η Nvidia δεν αναμένει πως οι περιορισμοί θα έχουν «άμεσο ουσιαστικό αντίκτυπο». Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε μία τέτοια θέση, που μπορεί να πει το συγκεκριμένο με μεγάλη σιγουριά…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του 2024 - Τι ποσό θα πιστωθεί πριν τις γιορτές

Άνοιξαν street food και έμειναν με... 15 ευρώ: Έγιναν εκατομμυριούχοι σε 2 χρόνια

Οι υψηλές τιμές κακάο, ευκαιρία για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ποια είναι;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider