Οι υψηλές τιμές κακάο, ευκαιρία για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ποια είναι;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι υψηλές τιμές κακάο, ευκαιρία για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ποια είναι;
Η πραλίνα φουντούκι, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ή σοκολάτα της καθημερινότητας. Σκεφτείτε σε πόσα προϊόντα, βρίσκεται σαν γέμιση.

Διαβάζοντας τα περί αύξησης της τιμής του κακάο και της σοκολάτας, εντοπίζει κανείς μια διαφορά από τις υπόλοιπες αυξήσεις τιμών τροφίμων: εδώ, η αύξηση προέρχεται, όχι τόσο από την αύξηση τιμής των λιπασμάτων και των καυσίμων γενικότερα, αλλά από την υιοθέτηση καλλιεργητικών και άλλων πρακτικών που είναι σύμφωνες με τις αρχές βιωσιμότητας και φυσικά κοστίζουν περισσότερο! Βέβαια, το φαινόμενο El Nino έχει επηρεάσει την παράγωγή στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά η μεγάλη συνέπεια προέρχεται από την απόφαση της ΕΕ, του μεγαλύτερου πελάτη κακάο της περιοχής να επιβάλει, με απειλή την διακοπή εισαγωγών, τη συμμόρφωση της παραγωγής με τις σύγχρονες αρχές βιωσιμότητας.

Εαν θέλει ο καταναλωτής, θα πρέπει να πληρώσει, καταλήγουν οι ανταποκρίσεις. Με άλλα λόγια ο κύβος ερρίφθη!!!

Η νέα στρατηγική της ΕΕ από το χωράφι στο ράφι, αποσκοπεί ακριβώς εκεί: τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν ένα ελάχιστο περιβαλλοντικών και κοινωνικών προδιαγραφών, αντίστοιχο με αυτό των παραγόμενων σε ευρωπαικές χώρες. Εδώ λοιπόν κρύβονται ευκαιρίες και απειλές.

Μια πραγματική ευκαιρία για αγρότες αλλά και μεταποιητές, είναι η καλλιέργεια της φουντουκιάς.

Η πραλίνα φουντούκι, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ή σοκολάτα της καθημερινότητας. Σκεφτείτε σε πόσα προϊόντα, βρίσκεται σαν γέμιση. Με επιπλέον πλεονεκτήματα τη χαμηλότερη τιμή έναντι της σοκολάτας αλλά και την ελαφρότερη γεύση της, η πραλίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλά περισσότερα προιόντα.

Η μικρή ιστορία της πραλίνας φουντουκιού έχει ως εξής: Κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ευρώπη προέκυψε ένα θέμα, αντίστοιχο αυτού που εμείς ονομάσαμε τελευταία προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Λόγω απαγορεύσεων προσέγγισης πλοίων σε λιμάνια, παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε κακάο, την πρώτη ύλη της σοκολάτας. Στο Τορίνο, πόλη που σήμερα διεκδικεί το τίτλο της Πόλης της Σοκολάτας και του Καφέ, ένας ζαχαροπλάστης, ο Michel Prochet, προσέθεσε στο κακάο βούτυρο φουντουκιού που καλλιεργούταν στην περιοχή του, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις πρώτης ύλης και κατά συνέπεια τις υψηλές τιμές. Το προιόν άρεσε πολύ. Αργότερα, ο Pietro Ferrero, ιδρυτής της τεράστιας σήμερα βιομηχανίας Ferrero Rocher, βασισμένος στη συνταγή αυτή, προσέφερε στις διεθνείς αγορές τη γνωστή Nutella. Από τότε ξεκίνησε το ταξίδι της πραλίνας φουντουκιού που κατέκτησε τον κόσμο ολόκληρο.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της φουντουκιάς ήλθε στη Βόρειο Ελλάδα, περιοχή που της ταιριάζει και κλιματολογικά, κυρίως λόγω των Μικρασιατών προσφύγων που γνώριζαν την καλλιέργεια από τις πατρίδες τους.

Σήμερα, η παγκόσμια αγορά του φουντουκιού είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη, με την Τουρκία να ελέγχει αναλόγως της χρονιάς έως και το 75% της παγκόσμιας προσφοράς. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη γείτονα, η φουντουκιά στην πλειοψηφία της δεν καλλιεργείται, αλλά απλώς συλλέγονται οι καρποί της από τα μεγάλα δάση που υπάρχουν στον βορά. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα: η διεθνής αγορά δεν μπορεί να βασίζεται σε τυχαίους και αστάθμητους παράγοντες, όπως οι συχνοί παγετοί στην περιοχή που...βλέπει Σιβηρία, από αστοχίες στη γονιμοποίηση κα. Αλλά ούτε και σε πεπαλαιωμένους τρόπους μετασυλλεκτικού χειρισμού του προιόντος, τώρα που η ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι τα μεγάλα ζητούμενα: αφήνουν για παράδειγμα τα φουντούκια να στεγνώσουν μέχρι και σε νησίδες αυτοκινητοδρόμων, με ότι σημαίνει αυτό για την επαφή τους με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Επιπλέον, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, που είναι μεγάλη δύναμη στην καλλιέργεια ακρόδρυων, η καλλιέργεια του φουντουκιού στο Όρεγκον (99% της Αμερικάνικης παραγωγής) φαίνεται οτι χάνει σταδιακά τη λάμψη της.

Στην Τουρκία λειτουργεί ένα Κρατικό Ταμείο, το TMO, που παρεμβαίνει στην αγορά, προσπαθώντας να βοηθήσει το εισόδημα των παραγωγών. Οι παρεμβάσεις του συχνά προκαλούν σύγχυση. Στις 23 Ιουνίου 2023, ανακοινώθηκε οτι το ΤΜΟ θα αρχίσει την πώληση μεγάλων ποσοτήτων φουντουκιών που διατηρεί σαν απόθεμα. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η προς πώληση ποσότητα αντιστοιχεί στο 70% της αναμενόμενης σοδειά της γειτονικής Γεωργίας, οι αγορές της οποίας βρέθηκαν σε κρίση μετά την ανακοίνωση, αφού η χαμηλή αξία της τούρκικη λίρα έχει υποσκάψει κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας των δικών της προϊόντων.

Γίνεται αντιληπτό οτι στο περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο, δεν είναι δυνατό να στηριχθεί η παγκόσμια βιομηχανία πραλίνας. Το πρώτο που επιθυμούν οι διεθνείς μεταποιητές είναι σταθερότητα.

Εκτιμάται οτι η σταθερότητα δεν θα επιστρέψει ούτε εύκολα ούτε και γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή. Μήπως εδώ κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική γεωργία; Δεν μας λείπει πια τίποτα: ακόμη και μεγάλη διαθεσιμότητα γης έχουμε, τώρα που οι άλλες καλλιέργειες δεν αφήνουν βιώσιμα περιθώρια κέρδους. Σήμερα πολλοί αγρότες μας έχουν την εμπειρία και τον εξοπλισμό για δενδρώδεις καλλιέργειες. Αλλωστε πρόκειται για μια απόλυτα μηχανοποιημένη καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουν ακριβώς την καλλιέργεια της φουντουκιάς, αλλά θα την μάθουν αφού διαθέτουν τις απαραίτητες βάσεις. Χρειάζονται όμως βοήθεια και καθοδήγηση.

Και οι Ισπανοί δεν ήξεραν τίποτε για την καλλιέργεια κελυφωτού φυστικιού και όταν η περιφέρεια της Μαδρίτης αποφάσισε ότι θα γίνει η πρώτη φυστικοπαραγωγός περιφέρεια της Ευρώπης πριν κάμποσα χρόνια, έβαλε μπρος ένα σχέδιο και σήμερα η Ισπανία φιγουράρει στον παγκόσμιο χάρτη ως μια ανερχόμενη δύναμη.

Θα μου πείτε πάει καιρός από τότε που το κράτος έδειχνε το δρόμο. Σύμφωνοι, αλλά αφού δεν τον δείχνει -σχεδόν-κανένας άλλος, ας κάνουμε την «ιδεολογική υπέρβαση» και να αναλάβει το κράτος την πρωτοβουλία. Και λέμε σχεδόν, διότι στη περιοχή της Θράκης, βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια μια επιχειρηματική πρωτοβουλία Ιταλικής έμπνευσης και στήριξης για την διάδοση της καλλιέργειας φουντουκιάς στην περιοχή. Οι ανάγκες όμως των καιρών, απαιτούν γρηγορότερα και μεγαλύτερα βήματα.

Η είσοδος ενός πολύ επιτυχημένου επιχειρηματία, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην ιστορική βιομηχανία ΙΟΝ, προφανώς γεννάει ελπίδες οτι η καλλιέργεια φουντουκιάς μπορεί να δει καλύτερες ημέρες.

Μακάρι να είναι ανάμεσα στα σχέδιά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΝΥΤ: Ένα παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψηφίου προέδρου Ρόμπερτ Κένεντι Τζ.

23:36

H Βρετανία θα απελάσει τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο - Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα

23:22

Β. Μακεδονία: «Θρίαμβος» του VMRO-DPMNE στις διπλές εκλογές - Συντριβή για το κυβερνών κόμμα

23:10

Wall Street: Έκανε το «6Χ6» ο Dow Jones, πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

22:52

Τουρκία: Συνάντηση Χάρη Δούκα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

22:35

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ -Αντιδρούν στην επίθεση στη Ράφα

22:16

Ολλανδία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

22:08

Τσίπρας: Η απάντηση στις κρίσεις και στην ακροδεξιά δεν είναι η αντιπολιτική, ούτε η μετα-πολιτική

21:59

Ήπια κέρδη την Τετάρτη για το πετρέλαιο

21:41

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι εντόπισε 49 σορούς σε ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

21:23

Βρετανία: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή

21:11

Shopify: Απογοήτευσε το guidance για το β' τρίμηνο - «Βουτιά» 19% για τη μετοχή

21:00

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

20:47

Τριαντόπουλος: Σε εξέλιξη ειδικό σχήμα στήριξης επιχειρήσεων σε Παλαμά, Φαρκαδόνα - Μέχρι τέλη Μαΐου οι αιτήσεις

20:41

Το 1,5% των μετοχών της Jumbo διέθεσε ο Απ. Βακάκης

20:25

ΠΟΥ: Τα καύσιμα για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα αρκούν μόνο για τρεις ημέρες

20:14

Ρωσία: Δύο περιοχές καλλιέργειας σιτηρών ανακοίνωσαν μειωμένη συγκομιδή λόγω παγετού

19:58

Μεσανατολικό: Οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ

19:47

Βραζιλία: Στους 100 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες - 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

19:39

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Θλιβερό κρεσέντο αλαζονείας και διαρκούς της πραγματικότητας

19:34

Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας

19:33

Το «δίλημμα» Νετανιάχου: Να σώσει τους ομήρους ή την κυβέρνησή του; - Το Μεσανατολικό «τεντώνει» τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

19:29

Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι για την ασφάλεια βιομηχανικών προϊόντων - Ποια είδη θα ελέγχονται

19:24

Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

19:12

Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το α' τρίμηνο

19:00

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα - Νέο ρεκόρ ο STOXX 600

19:00

Βιομηχανία: Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ τα deal για «πράσινο» ρεύμα – Πόσα θα πάρουν προτεραιότητα

18:50

Β. Μακεδονία: Προς μεγάλη νίκη οδεύει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE

18:35

HELLENiQ ENERGY: Παράταση έως 20/5 στην υποβολή αιτήσεων για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών

18:17

ΕΕ: Καταρχήν συμφωνία για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για στήριξη της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider