Crypto: Τα bitcoin αξίας 2 δισ. της Γερμανίας, το «ξεπούλημα» και οι ανησυχίες των traders

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto: Τα bitcoin αξίας 2 δισ. της Γερμανίας, το «ξεπούλημα» και οι ανησυχίες των traders
Η γερμανική κυβέρνηση πουλά bitcoin αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και αυτός είναι ένας βασικός λόγος πίσω από το έντονο selloff του κρυπτονομίσματος.

Στην πώληση bitcoin αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες υπηρεσίες της γερμανικής κυβέρνησης, γεγονός που ταράζει τα νερά στους κύκλους των traders, με αποτέλεσμα διάφορα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε την πώληση bitcoin από ένα «πορτοφόλι» που διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας της χώρας, γνωστή και ως Bundeskriminalamt ή BKA.

Η BKA λοιπόν, πούλησε 900 bitcoin τον Ιούνιο - που αντιστοιχούν σήμερα σε περίπου 52 εκατ. δολάρια - τα οποία αποτελούσαν μέρος από ένα τεράστιο «φορτίο» που κατασχέθηκε από πειρατική ιστοσελίδα ταινιών που δεν λειτουργεί πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας blockchain, Arkham Intelligence.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση πούλησε ακόμη 3.000 bitcoin αξίας 172 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, την Δευτέρα, η γερμανική αστυνομία πούλησε άλλα 2.739 bitcoin, δηλαδή κρυπτονομίσματα αξίας 155 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το CNBC, οι συναλλαγές αυτές της γερμανικής κυβέρνησης διενεργήθηκαν μέσα από ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, το Bitstamp και το Kraken.

Πώς η Γερμανία απέκτησε 2 δισ. δολάρια σε bitcoin

Τον Ιανουάριο του 2024, η αστυνομία της Σαξονίας, που αποτελεί ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας στα ανατολικά, ανακοίνωσε την κατάσχεση περίπου 50.000 bitcoin, με αξία που άγγιζε τότε τα 2,2 δισ. δολάρια.

Τότε, η ενέργεια αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «η πιο εκτεταμένη κατάσχεση bitcoin από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι σήμερα».

Τα κρυπτονομίσματα κατασχέθηκαν από τους διαχειριστές του Movie2k.to, μίας ιστοσελίδας «πειρατικών» ταινιών και μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι crypto που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Arkham Intelligence, που παρακολουθεί τις κινήσεις του χαρτοφυλακίου bitcoin της γερμανικής κυβέρνησης, οι συναλλαγές της πειρατικής ιστοσελίδας σε bitcoin είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2013.

Σήμερα, το BKA της Γερμανίας κατέχει περίπου 32.488 bitcoin, τα οποία με βάση την τρέχουσα τιμή αξίζουν περίπου 1,9 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Γερμανίας να πουλήσει τα bitcoin που διαθέτει. Η Joana Cotar, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση αντί να πουλήσει τα bitcoin της θα έπρεπε να τα διατηρήσει ως «απόθεμα».

To sell off και οι ανησυχίες

Παράλληλα με αυτές τις πωλήσεις, το bitcoin έχει δει την τιμή του να πέφτει δραματικά. Το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα «βυθίστηκε» κάτω από τα 55.000 δολάρια την Παρασκευή, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, ενώ ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε περισσότερα από 170 δισ. δολάρια σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο 24 ωρών.

Ωστόσο, οι πωλήσεις bitcoin της Γερμανίας δεν είναι η μόνη ανησυχία για τους επενδυτές crypto. Το κρυπτονόμισμα δέχτηκε επίσης πίεση από τις πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα από το χρεοκοπημένο από το 2014 ανταλλακτήριο bitcoin Mt. Gox στους πιστωτές τους. Συγκεκριμένα, ο Nobuaki Kobayashi, διαχειριστής της περιουσίας του Mt. Gox, δήλωσε ότι είχε αρχίσει να κάνει αποπληρωμές σε bitcoin σε ορισμένους από τους πιστωτές μέσω ορισμένων καθορισμένων ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με το CNBC, τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια είναι πολλά χρήματα, αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τη συνολική έκδοση διακριτικών του bitcoin. Για τους επενδυτές, ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με το πώς αυτές οι πωλήσεις επηρεάζουν τη διάθεση στην αγορά.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 19,7 εκατ. bitcoins σε κυκλοφορία σήμερα, αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης CoinShares, είπε στο CNBC ότι, αν και «σχετικά ήσσονος σημασίας», οι πωλήσεις bitcoin «επηρέασαν το κλίμα της αγοράς». Σημειώνεται πως η τιμή του Bitcoin βρίσκεται υψηλότερα κατά 89% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα του Ισραήλ: Σταθερά στο 4,5% τα επιτόκια για 4η συνεδρίαση

ΕΕ - Τουρκία: Διεξάγεται ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου για το εμπόριο

Η Κομισιόν παρείχε τεχνική υποστήριξη σε πάνω από 1.800 πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider