Τι θα τρώνε οι Βρετανοί αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα τρώνε οι Βρετανοί αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία
Τι θα κάνουν οι Βρετανοί αν χρειαστεί να πληρώνουν πολλά περισσότερα για το καθημερινό τους τσάι και το κλασικό «fish and chips».

Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις εισαγωγές προϊόντων διατροφής και αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει και μάλιστα δραματικά στην περίπτωση που το σενάριο των κλειστών εμπορικών οδών, λόγω Brexit, γίνει πραγματικότητα.

«Θα έχουμε φαγητό, όμως τα σούπερ μάρκετ και η διαχείριση πόρων θα υποστούν τεράστιες αλλαγές» τονίζει η Σου Πρίτσαρντ, διευθύντρια στην επιτροπή Τροφίμων (Food, Farming and Countryside Commission) μιλώντας στο Bloomberg και συνεχίζει «Ίσως θα πρέπει να επαναφέρουμε την βρετανική παράδοση στο φαγητό».

Αλλάζουν τα γαλακτοκομικά

Οι Βρετανοί θα «κολυμπάνε» στο γάλα... και τα αυγά, καθώς η παραγωγή σε αυτά τα δύο προϊόντα είναι αρκετά «υγιής», όμως άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως το βούτυρο ή το τσένταρ – που προμηθεύονται από την Ιρλανδία –, το γαλλικό «brie» και η παρμεζάνα από την Ιταλία θα «εξαφανιστούν» από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τέλος στις μπανάνες και το αβοκάντο

Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στις εισαγωγές σε πολύ μεγάλο βαθμό, για τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθεί το «χειρότερο» σενάριο, αυτά τα προϊόντα θα είναι σίγουρα λιγότερα και όσα θα απομείνουν θα είναι πιο ευαίσθητα στις φυσικές καταστροφές. Η χώρα παράγει μεγάλες ποσότητες αρακά και τα καρότα ή τα πατζάρια θα είναι διαθέσιμα τους περισσότερους μήνες, αλλά θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τις τομάτες, τις μπανάνες και το αβοκάντο μεταξύ άλλων!

«Fish and Chips»

Το τηγανιτό ψάρι με πατάτες είναι διάσημο και σχεδόν παραδοσιακό έδεσμα της Αγγλίας, ιδίως στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού, όμως στην πραγματικότητα ο μπακαλιάρος που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους στη χώρα, προέρχεται από την Νορβηγία και την Ισλανδία, χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει, πως η εισαγωγή μπακαλιάρου στην Αγγλία το 2015 άγγιξε το 90%!

Το τσάι θα γίνει προϊόν πολυτελείας

Μπορεί οι Άγγλοι να είναι διάσημοι ανά τον κόσμο για τη συνήθεια τους να πίνουν τσάι σε κάθε ευκαιρία, όμως μια άτακτη αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. θα απέβαινε μοιραία. Με την ίδια λογική και ο καφές αλλά και το κρασί θα γίνονταν προϊόντα πολυτελείας και όχι καθημερινή συνήθεια για πολλούς, λόγω αύξησης του κόστους. Σε αυτή την περίπτωση, την θέση τους, σε ποσοστό κατανάλωσης, θα πάρουν η μπύρα και το ουίσκι που θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην εξαγωγή, αλλά θα μπορεί να καταναλώνεται «εσωτερικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider