Βρυξέλλες: Αρχίζει το «παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες: Αρχίζει το «παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ
Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις διαπραγματεύσεις, για τον διορισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν για τα νέα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στους θεσμούς της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα και «οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είτε ωφελημένοι είτε ζημιωμένοι από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις όσο το δυνατόν καλύτερες θέσεις για τους συμπατριώτες και τους συμμάχους τους».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «αντιπαράθεση Μακρόν και Μέρκελ για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Η στήριξη της Γερμανίας στον Μάνφρεντ Βέμπερ συναντά τη γαλλική αντίσταση».

Η επικεφαλής του CDU Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τη θέση του Βέμπερ, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το κόμμα της προκειμένου να συνεχίζει να τον στηρίζει,γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας πάντως ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητά άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής.

Αλλά και οι Εθνικιστές της Ευρώπης είναι αποφασισμένοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η Κατρίν ντε Βράις, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Free University του Άμστερνταμ και κορυφαία εμπειρογνώμονας του ευρωκοινοβουλίου, εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι και οι σύμμαχοί τους θα πιέσουν επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που οι δύο μεγάλες ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν μια σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καθορίσουν τα πρόσωπα στα κορυφαία πόστα της ΕΕ και τη νομοθετική ατζέντα.

Η Τερέζα Μέι, που φυσικά δεν την ενδιαφέρει άμεσα η έκβαση της σημερινής συνόδου, μεταβαίνει στην βελγική πρωτεύουσα μάλλον για τελευταία φορά. Στη Βρετανία, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία γίνεται όλο και πιο πιθανό σενάριο, μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν τα δύο παραδοσιακά κόμματα.

Είναι εξαιρετικά απίθανο για την Ιταλία να εξασφαλίσει αξίωμα τόσο υψηλό όσο αυτό που κατείχε ο Μάριο Ντράγκι Η Ρώμη θα επιδιώξει απλά να έχει θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την ιδέα να αγοράζει η Τράπεζα ομόλογα για να χρηματοδοτούνται έργα υποδομής. Ωστόσο ενδέχεται η Ιταλία να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από την εξασφάλιση θέσης στην ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να θα ξεκινήσει την διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρώμη για την αποτυχία να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider