Η Κίνα θα είναι κλιματικά ουδέτερη σε 40 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα θα είναι κλιματικά ουδέτερη σε 40 χρόνια
Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που ανακοινώνει τους κλιματικούς στόχους.

Έως το 2060 η Κίνα θα είναι κλιματικά ουδέτερη σύμφωνα με τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος σε ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, περιέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ως χαρτογράφηση «της πορείας για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη».

«Στόχος μας είναι οι εκπομπές CO2 να φθάσουν στο peak πριν από το 2030 και να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060», ανέφερε.

Η ανακοίνωση του Xi έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κυρίως επειδή η Κίνα είναι μια βιομηχανική χώρα και καταγράφει τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Ένα ερευνητικό σημείωμα από αναλυτές της HSBC Global Research χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «έκπληξη» αλλά ανέφερε ότι πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη δήλωση από την Κίνα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό τα επόμενα 40 χρόνια». Το σημείωμα πρόσθεσε ότι η Κίνα είχε ήδη δηλώσει ότι θα φτάσει στις «μέγιστες εκπομπές» γύρω στο έτος 2030.

Ο αντιπρόεδρος της Wood-Mackenzie για Ασία-Ειρηνικό, Gavin Thompson, είπε ότι τα «μεγάλα ερωτήματα» παραμένουν επισημαίνοντας ότι ο ορισμός της Κίνας για την« ουδετερότητα άνθρακα «δεν προσδιορίζεται επαρκώς από τη σύντομη ανακοίνωση», όπως σημείωσε.

«Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκε οδικός χάρτης για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Το 2060 είναι πολύ μακρυά και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα βήματα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε, «η αυξημένη επένδυση σε τεχνολογία αιολικής, ηλιακής ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων και αποθήκευσης μπαταριών θα είναι σχεδόν σίγουρα χαρακτηριστική και μπορούμε να περιμένουμε υποστήριξη για την τεχνολογία πράσινου υδρογόνου και δέσμευσης άνθρακα», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που ανακοινώνει τους κλιματικούς στόχους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήθελε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider