Τις ανακοινώσεις της Fed αναμένουν οι επενδυτές - Τα κύρια θέματα προσοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις ανακοινώσεις της Fed αναμένουν οι επενδυτές - Τα κύρια θέματα προσοχής

Κυρίαρχο θέμα στην προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αυτή την εβδομάδα είναι οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της, που αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος των βασικών επιτοκίων της (όπως προβλέπουν οι αναλυτές), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τις προβλέψεις της τράπεζας σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, στον απόηχο του πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και καταναλωτών, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που έγινε πρόσφατα νόμος των ΗΠΑ. Ακόμα, η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμών κατά της νόσου επί αμερικανικού εδάφους έχει τονώσει τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, μεταξύ των οικονομολόγων.

Δεδομένου του ότι σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη συνεδρίαση της Fed μετά από την έγκριση του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων, η προσοχή στρέφεται στις εκτιμήσεις της τράπεζας για το αμερικανικό ΑΕΠ, την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας καθώς και για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Βασική πρόβλεψη των αναλυτών είναι πως η Fed θα αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τους στόχους της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ εντός του 2021 όπως και αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας.

Μετά από την ανακοίνωση της Fed, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι σκέψεις για ενδεχόμενη αλλαγή στάση της Fed στο ζήτημα των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ έχει δηλώσει πως η Fed σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια στα τωρινά της επίπεδα μέχρι η απασχόληση στις ΗΠΑ να επανέλθει στα μέγιστα επίπεδα της, όπως και το να διατηρήσει το στόχο της τράπεζας για πληθωρισμό κοντά στο 2%, συνθήκες που δεν αναμένονται να υλοποιηθούν εντός του 2021.Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει πως ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ξεπεράσει το 2% για το τρέχον έτους εξαιτίας παροδικών τάσεων στην οικονομία που δεν θα είναι πιθανό να αλλάξουν την νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Μια από αυτές τις παρωδικές τάσεις θωρείται η αύξηση στις τιμές των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (το αμερικανικό 10ετές επιμένει να διατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες κοντά σε υψηλά έτους).

Έτσι, σήμερα οι αναλυτές αναμένουν το εάν η Fed προς υλοποίηση κάποια μέτρα που θα αποκλιμακώσουν τις πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών τίτλων.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, οι σημερινές προβλέψεις της Fed είναι πιθανό να εντείνουν τη συζήτηση των επενδυτών σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αφαιρεί την υποστήριξή της από την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider