Συνδιάσκεψη κορυφής για τη Γη – Η πρώτη μέρα - Ηγετική εμφάνιση Κίνας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνδιάσκεψη κορυφής για τη Γη – Η πρώτη μέρα - Ηγετική εμφάνιση Κίνας
Η πρώτη ημέρα της διήμερης Συνδιάσκεψης Κορυφής για τη Γη που είχε καλέσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν ολοκληρώνεται με μερικές σημαντικές επισημάνσεις και την ηγετική παρουσία του Προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, την οποία δεν χαλιναγώγησε ο Μπάιντεν.

Η πρώτη ημέρα της διήμερης Συνδιάσκεψης Κορυφής για τη Γη που είχε καλέσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν ολοκληρώνεται με μερικές σημαντικές επισημάνσεις και την ηγετική παρουσία του Προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, την οποία δεν χαλιναγώγησε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν κάλεσε αυτή τη Συνδιάσκεψη Κορυφής για να δηλώσει με εμφατικό τρόπο την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να ανανεώσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, αυστηροποιώντας το γενικό πλαίσιο και τους στόχους μείωσης των ρύπων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μπάιντεν επιτέθηκε ευθέως στον προηγούμενο Πρόεδρο, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν εχθρικός απέναντι στα επιστημονικά ευρήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή. «Τα σημάδια είναι αδιαμφισβήτητα, η επιστήμη είναι αναμφισβήτητη και το κόστος της αδράνειας συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία που ήταν σαφώς στραμμένη στο εσωτερικό κοινό των ΗΠΑ, παρά στη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζό Μπάιντεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο να εξηγήσει ότι η πράσινη οικονομία θα βοηθήσεις την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ξανά ότι «Η Αμερική έχει αποφασίσει να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή» και κάλεσε όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να επιταχύνουν τα εθνικά σχέδια των χωρών τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ‘Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επισήμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τις εκπομπές τους τουλάχιστον στο 50% από τα επίπεδα του 2005, έως το 2030.

Ηγετική εμφάνιση Σι Ζινπίνγκ

Παρά τις φήμες ότι ο Πρόεδρος της Κϊνας, Σι Ζινπίνγκ, δεν θα παρακολουθήσει τη Συνδιάσκεψη Κορυφής, εντούτοις επιβεβαιώθηκε χθες η παρουσία του. Στην ομιλία του τόνισε την ιδιαιτερότητα της Κίνας, ως του πολυπληθέστερου κράτους του πλανήτη. Μάλιστα, τόνισε ότι η τρέχουσα δεκαετία είναι για την Κίνα η περίοδος που θα κορυφώσει τις εκπομπές άνθρακα (2025) για να αρχίσει να ρίχνει ταχύτερα από όλους τη χρήση άνθρακα, μέχρι να φτάσει στη μηδενική χρήση ως το 2060. Επανέλαβε κάτι που ειπώθηκε και στην περιοδεία του Τζον Κέρι στις ΗΠΑ ότι οι στόχοι που έχει η Κίνα δεν μπορούν να είναι σε εναρμόνιση με τα υπόλοιπα κράτη, λόγω του μεγέθους της χώρας και της βιομηχανίας της, αφήνοντας αιχμές ότι μειώνει στην πράξη τη χρήση άνθρακα γρηγορότερα από τον οποιονδήποτε.

Ο Μπάιντεν δεν απάντησε σε τίποτα από όσα ανέφερε ο Σι Ζινπίνγκ και δεν στάθηκε καν στο γεγονός ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 30% των εκπομπών άνθρακα στον πλανήτη σήμερα ή ότι στη λίστα με τα 10 μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον πλανήτη, η Κίνα κατέχει 5 θέσεις. Η στάση του Μπάιντεν κρίθηκε από το εσωτερικό ακροατήριο ως ενδοτική απέναντι στην Κίνα, η οποία πρακτικά διαφήμισε τη δική της στρατηγική ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις των υπόλοιπων.

Η στάση των υπόλοιπων ηγετών

Μετά την ομιλία-σταθμό του Σι Ζινπίνγκ, ό,τι ακολούθησε ήταν μάλλον τυπικό. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, στάθηκε μόνο στη δέσμευση της Ινδίας να εγκαταστήσει ΑΠΕ συνολικού μεγέθους 450 GW ως το 2030 και «κάρφωσε» τον Σι Ζινπίνγκ αναφέροντας ότι η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα αλλά έχει πολύ μικρότερες εκπομπές ρύπων από άλλες. «Εμείς στην Ινδία εκτελούμε το ρόλο μας και παρά τις αναπτυξιακές μας προκλήσεις έχουμε κάνει πολλά, τολμηρά βήματα», είπε ο Μόντρι.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, δεσμεύτηκε ότι ο Καναδάς θα μειώσει τα επίπεδα εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε 40% με 45% από τα επίπεδα του 2005, έως το 2030. Συγκρίνοντας τον προηγούμενο στόχο που ήταν 30% για το ίδιο διάστημα, ανακοίνωσε ότι η αύξηση του στόχου γίνεται σαν αλληλεγγύη προς τη δέσμευση των ΗΠΑ.

Παρόμοια ομιλία έκανε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του αναπροσάρμοσε τον προηγούμενο στόχο της, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων κάτω από 46% ως το τέλος της δεκαετίας κάτω από τα επίπεδα του 2013, επίσης ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την κίνηση των ΗΠΑ.

Στην επόμενη πιο αναμενόμενη παρέμβαση μετά από αυτή του Σι Ζινπίνγκ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ήταν λιτός χωρίς καμία δέσμευση. Δήλωσε μόνο ότι θα προχωρήσει η χώρα του σε «σημαντική μείωση των καθαρών συσσωρευμένων εκπομπών έως το 2050» και ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος τιμολόγησης του άνθρακα στην περιοχή Σαχαλίνη, που θα της επιτρέψει να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2025. Στο θέμα-κλειδί για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, όπως αναμενόταν δεν έγινε καμία αναφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider