Το θερμόμετρο «χτυπά κόκκινο» πλέον στην ρώσο-ουκρανική διένεξη και στις προεκτάσεις της, καθώς Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η Ρωσία προετοιμάζει πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς εναντίον δυνάμεων τους και κατασκευάζουν προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δικαιολογήσουν μια εισβολή στην Ουκρανία.
Ως μέρος του σχεδίου, η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει στρατιώτες που είναι εκπαιδευμένοι στον αστικό πόλεμο και στη χρήση εκρηκτικών, πιθανώς για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς κατά των ρωσικών δυνάμεων εντός ή κοντά στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg, το σχέδιο πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή εάν αποτύχει η διπλωματία με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη, αν και η Ρωσία έως τώρα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της, όπως επανέλαβε και στις συνομιλίες των τελευταίων ημερών.
Οι αναφορές αυτές ακολουθούν τις κυβερνοεπιθέσεις που κατέρριψαν ευρύ φάσμα ιστοσελίδων της ουκρανικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Εβδομήντα κυβερνητικές υπηρεσίες επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, σύμφωνα με τον Βίκτορ Ζόρα, αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ειδική επικοινωνία και την προστασία των πληροφοριών.
«Δεν υπήρξε διαρροή σημαντικών δεδομένων, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων δεν έχει καταστραφεί», είπε ο Ζόρα. «Συλλέγουμε ψηφιακά στοιχεία και αναλύουμε δεδομένα για να κατανοήσουμε την πλήρη αλυσίδα αυτής της επίθεσης».
Οι αρχές δεν εντόπισαν αμέσως την πηγή των επιθέσεων της Παρασκευής. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την επίθεση, αλλά οι ΗΠΑ δεν επέρριψαν αμέσως ευθύνες προς οποιαδήποτε χώρα.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «δείχνουν» την Ρωσία
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ουκρανία προσπάθησε να εμβαθύνει τους δεσμούς, καταδίκασαν τις επιθέσεις, με την Πολωνία και τη Σουηδία να «δείχνουν με το δάχτυλο» την Ρωσία.
«Η κυβερνοεπίθεση που αναφέρθηκε από την ουκρανική πλευρά είναι μέρος των τυπικών δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Στάνισλαβ Ζάριν, εκπρόσωπος του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας. Είπε ότι φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να τροφοδοτηθούν εντάσεις μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε νωρίτερα: «Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί στα μηνύματά μας προς τη Ρωσία - ότι εάν υπάρξουν επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, θα είμαστε πολύ σκληροί και πολύ ισχυροί και στιβαροί στην απάντησή μας».
Σε προηγούμενες εισβολές στην περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και στη Γεωργία, η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε εκστρατείες παραπληροφόρησης και διοργάνωσε προβοκάτσιες για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις της, χωρίς η χώρα να έχει αποδεχτεί ποτέ αυτές τις κατηγορίες.
Ανησυχίες για πιθανή προβοκάτσια
Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει ξανά μια προβοκάτσια για να δικαιολογήσει την εισβολή.
«Κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί εάν η Ρωσία διαδώσει παραπληροφόρηση για δεσμεύσεις που δεν έχουν αναληφθεί ή εάν η Μόσχα προχωρήσει ακόμη παραπέρα και υποκινήσει κάτι ως πρόσχημα για περαιτέρω αποσταθεροποιητική δραστηριότητα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συζητήσει μια σειρά από πιθανές ενέργειες της Μόσχας που πιστεύει ότι θα πρέπει να πυροδοτήσουν αντίποινα. Εκτός από την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ή άλλες ενέργειες για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του.
Σε ενημερώσεις μετά από τους τρεις γύρους συνομιλιών με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, είπαν ότι η Ρωσία δεν έχει να φοβηθεί στρατιωτικά από τον δυτικό γείτονά της. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει για μια «μαζική» οικονομική απάντηση κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που αναλάβει επίθεση στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα απέτυχαν να ρίξουν φως στις προθέσεις της Μόσχας και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των συζητήσεων. Ενώ ο Πούτιν έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει επί του παρόντος να εισβάλει στην Ουκρανία, απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ που η στρατιωτική συμμαχία λέει ότι δεν μπορεί να προσφέρει.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορεί να μην συμφωνούν πλήρως σχετικά με το ποιες κυρώσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ εάν ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι είναι βέβαιος ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές συνέπειες».