Ένας πρωθυπουργός… Χουντίνι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας πρωθυπουργός… Χουντίνι

Μόνο με τον μεγάλο μάγο Χουντίνι μπορεί να παρομοιαστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με βάση την εμφάνιση του στην φετινή ΔΕΘ. Ήταν ένα πρωθυπουργός δεμένος χειροπόδαρα από το Μνημόνιο και τις απαιτήσεις των δανειστών που ήθελε να παρουσιάσει ως μαγική απόδραση ένα success story. Σε αντίθεση όμως με τον μεγάλο Χουντίνι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να αποδράσει.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ όλα τα τρικ του πρωθυπουργού έπεσαν στο κενό. Ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλά, κάτι το οποίο ενδεχομένως να μπορούσε να κάνει στο παρελθόν, αλλά όχι πλέον. H προσωπική γοητεία του κ. Τσίπρα μπορεί να τον βοηθήσει μέχρι κάποιο σημείο και σίγουρα όχι για τα πάντα.

Πώς μπορείς να πείσεις τους συνταξιούχους που έχουν χάσει την σύνταξή τους, τους νέους που μένουν εγκλωβισμένοι στην ανεργία χωρίς μέλλον και τους εργαζόμενους που βλέπουν τις συνθήκες εργασίας τους να χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα ότι τα πράγματα πάνε καλά;

Και εντάξει ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε κάποια παραδεισένια εικόνα –δεν θα μπορούσε άλλωστε– αλλά εντέλει το μήνυμα του θα μπορούσε να συνοψιστεί στον στίχο από το γνωστό τραγούδι: «Κάνε λιγάκι υπομονή». Μόνο που η αλλαγή στο κλίμα που προανήγγειλε αργεί και αυτό φαίνεται από τα εξής:

Η συζήτηση για το χρέος που ο ίδιος ανέδειξε ως πρώτο θέμα φαίνεται ότι μετατίθεται τουλάχιστον για μετά τις γερμανικές εκλογές. Κανείς δεν βιάζεται να το ανοίξει το θέμα εκτός βέβαια από την Αθήνα και σε κάποιο βαθμό το ΔΝΤ.

Μίλησε για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μόνο που ακόμη δεν έχει τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση για την δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ με τα 15 προαπαιτούμενα. Και στη συνέχεια μας περιμένει η πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για τα εργασία, θέμα στο οποίο όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος οι Θεσμοί «απαιτούν αίμα».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην θέση της κυβέρνησης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο οι Θεσμοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ετησίως μέχρι το 2018 αρνούμενοι –μέσω διαρροών- οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των φετινών εσόδων λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει θέμα ενεργοποίησης του «κόφτη». Και όμως ακόμη δεν έχει φανεί το πως θα πάει η είσπραξη των φετινών φόρων: οι επόμενοι μήνες θα δείξουν το πόσο εξαντλημένη είναι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας θεώρησε σχεδόν δεδομένη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και όμως ο Mario Draghi έχει διαμηνύσει ότι για να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ θα πρέπει να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει ρύθμιση του χρέους (η οποία θα αργήσει).

Ο κ. Τσίπρας βλέπει οικονομική ανάπτυξη στον ορίζοντα, μόνο που με τέτοια φοροεπιδρομή η ανάκαμψη μάλλον είναι μακριά.

Τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι ελάχιστα και τουλάχιστον αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός που σε τίποτα δεν θυμίζει πλέον τον Αλέξη Τσίπρα του 2014 και του 2015. Η ομιλία του μόνο με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή το 2009 μπορεί να συγκριθεί σε ό,τι αφορά την έλλειψη παροχολογίας.

Υ.Γ. Κακώς έχασε την ψυχραιμία του ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την δουλειά τους από το κλείσιμο των καναλιών. Το πρόβλημα είναι πραγματικό και η λογική «υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι γιατί να μιλάμε μόνο για τους υπό απόλυση εργαζόμενους» δεν είναι λογική που αρμόζει στην αριστερά έστω και στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υ.Γ.2 Μένει τώρα να δούμε και το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο Σαββατοκύριακο. Θα ακολουθήσει και αυτός τα βήματα όλων των προηγούμενων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για παροχές από την ευκολία της θέσης του ή θα κάνει την διαφορά; Τα δείγματα από την Κυριακάτικη συνέντευξη του στη Real News όπου έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για «ξεκαθάρισμα των Εξαρχείων» δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider