Η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους κινδύνους να ξεμείνει από ενέργεια στο χειμώνα, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Παρασκευή το μεσημέρι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση σχεδόν από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (τα διασυνδεδεμένα). Έχει το μικρότερο κίνδυνο να μείνει από ενέργεια το χειμώνα. Είναι βέβαια υπαρκτός γιατί μαίνεται πόλεμος» ενώ τόνισε ότι δεδομένου ότι αρκετούς μήνες νωρίτερα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στρατηγική μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου και αύξησης της συμμετοχής των λιγνιτών και των ΑΠΕ, η χώρα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Έχουμε πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Όπως εκτιμάται, τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 13%-15%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο που τέθηκε πρόσφατα από την ΕΕ για μείωση της χρήσης κατά 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σκρέκας.
Κάνοντας μια γενικότερη θεώρηση, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει την κατανάλωση αλλά θα μειωθεί. «Επειδή αυξήσαμε τη συμμετοχή των ΑΠΕ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβα έγκαιρα την απόφαση για αύξηση συμμετοχής των λιγνιτών. «Είχαμε ξεκινήσει μήνες πριν το σχεδιασμό. Είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις», είπε ο υπουργός.
Ποιες είναι οι εγχώριες δυνατότητες της Ελλάδας για την κάλυψη της ζήτησης
Οι δυνατότητες κάλυψης των εγχώριων ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο μπορούν να καλυφθούν από τη Ρεβυθούσα όταν μιλάμε για μέση ζήτηση. Όταν η ζήτηση όμως φθάνει στο peak, κάτι που μπορεί να σημαίνει και τις 350.000 μεγαβατώρες, τότε το δυναμικό της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί και η επιλογή είναι να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και να στραφούμε στο diesel και τους λιγνίτες.
Για την υλοποίηση του μέτρου απεξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση από τη Ρωσία, η Ελλάδα υπολογίζει στη Ρεβυθούσα (με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ), στον αγωγό TAP μέσω του οποίου εισάγονται 30.000 κ.μ την ημέρα), στις εισαγωγές μέσω Τουρκίας (10.000 κ.μ) ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί η χρήση φυσικού αερίου σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με diesel. Η χρήση λιγνίτη αυξάνεται με την παραγωγή να φθάνει τις 9 τεραβατώρες ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια.