Τουρκία: Ακόμα 2 πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ακόμα 2 πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από την Ουκρανία
Τα πλοία με σιτηρά που έχουν φύγει από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, φτάνουν τα 27.

Ακόμα δύο πλοία με σιτηρά έφυγαν από το λιμάνι του Τσορνομόσκ της Ουκρανίας το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο πλοία μεταφέρουν 6.300 τόνους ηλιέλαιου και 25.000 τόνους σιταριού, μετέδωσε το Reuters.

Στο σύνολα τους, τα πλοία με σιτηρά που έχουν φύγει από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, φτάνουν τα 27.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προϊόντα αυτά θα παραδοθούν στη Γαλλία, το Σουδάν, την Τουρκία και την Ολλανδία.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει μετά την εισβολή στη χώρα της Ρωσίας και το κλείσιμο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων και να δημιουργηθεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουλίου που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι άλλα δέκα φορτηγά πλοία φορτώνονται με σιτηρά στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ετοιμάζονται για απόπλου.

Ο Κουμπράκοφ εξήγησε ότι ήδη 25 πλοία έχουν αποπλεύσει από τρία ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας 630.000 τόνους αγροτικών προϊόντων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider