Στις φλόγες η Δυτ. Αττική: Κάηκαν σπίτια σε Φυλή, Χασιά -Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια, προς Πάρνηθα το μέτωπο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις φλόγες η Δυτ. Αττική: Κάηκαν σπίτια σε Φυλή, Χασιά -Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια, προς Πάρνηθα το μέτωπο
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Φυλή, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς τη Χασιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ ήδη αρκετές οικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών μέσω του 112. Έκλεισε τμήμα της Αττικής Οδού.

Τελευταία ενημέρωση 18.52

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Φυλή, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης κινείται πλέον ανεξέλεγκτη προς τη Χασιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ ήδη αρκετές οικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή. Το μέτωπο έχει ουσιαστικά σπάσει σε δύο, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, δίχως μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν καταφέρει να θέσουν κάποιο υπό έλεγχο.

Το 112 έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, και έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πανόραμα να εκκενώσουν προς τα Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα καλούνται να εκκενώσουν προς τα Άνω Λιόσια.

Λίγο αργότερα, νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Οι μοναχές που ήταν εγκλωβισμένες στη Μονή Κλειστών, απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί περιοχές με το 112 να έχει φτάσει στους κατοίκους της Φυλής ώστε να απομακρυνθούν προς τα Άνω Λιόσια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τρία μέτωπα στον Ασπρόπυργο - Εκκενώνονται οικισμοί

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Ασπρόπυργο, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους.

Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Φυλή και Ασπρόπυργο

Σε αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε Αστυνομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

- Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

- Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

- Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Αντίθετα, διεκόπη η κυκλοφορία στην λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

- Στην λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

- Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

- Από την πλατεία Φυλής

- Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

- Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Ταυτόχρονα, στον Ασπρόπυργο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

Διακοπές δρομολογίων στον Προαστιακό

Διακόπηκε η κυκλοφορία και στον Προαστιακό στο τμήμα Κινέτα - Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου προχώρησε η Hellenic Train.

Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια σύμφωνα με ενημέρωσή της.

Διακόπηκε η κυκλοφορία και στον Προαστιακό στο τμήμα Κινέτα - Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου προχώρησε η Hellenic Train.

Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια σύμφωνα με ενημέρωσή της.

Δήμαρχος Ασπροπύργου: Η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές

Η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές, είπε ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αχικά.

Τόνισε πως: «Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρτοποιός: Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το πιο σοβαρό - Η εξέλιξη των πυρκαγιών

Σε ένα μέτωπο πλέον η πυρκαγιά στην Εύβοια, πέφτουν οι ισχυροί άνεμοι

Μαρινάκης για πυρκαγιές: Ζούμε μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider