Νέες εκκενώσεις οικισμών στη Βοιωτία - Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες εκκενώσεις οικισμών στη Βοιωτία - Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς
Στη Βοιωτία εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς στη χώρα, με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Στείρι και Ζάλτσα λόγω του πύρινου μετώπου.

Στη Βοιωτία εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς στη χώρα, με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Στείρι και Ζάλτσα λόγω του πύρινου μετώπου.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό μήνυμα λέει στους κατοίκους της περιοχής Στείρι να απομακρυνθούν προς το Δίστομο, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο σημείο νωρίτερα, σήμερα, είχε σημάνει συναγερμός για τη Μονή Οσίου Λουκά, η οποία είναι προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, καθώς οι φλόγες «τύλιξαν» το κτίριο.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τον οικισμό Ζάλτα, το 112 κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν μέσω Παναγίθας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Παράλληλα, ζητάει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Προς το Στείρι κατευθύνεται η φωτιά

Παρόλο που οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο πως το πύρινο μέτωπο είχε κοπεί στα δύο, το Open μεταδίδει πως η φωτιά έχει κάνει πισωγύρισμα και έχει κυκλώσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να την περιορίσουν.

Το μέτωπο χαρακτηρίζεται ως τεράστιο, με τους πυροσβέστες να εκφράζουν την αγωνία τους για το χωριό Στείρι, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στον πύρινο εφιάλτη. Μάλιστα, τα σπίτια βρίσκονται λιγότερα από 2 χιλιόμετρα από το μέτωπο, με τις δυνάμεις και τους αστυνομικούς να απομακρύνουν τις πάντες καθώς επισημαίνουν πως κινδυνεύουν όλοι.

Σώθηκε από την πυρκαγιά το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Μικρής έκτασης καταστροφές σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) στη Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία -η οποία προστατεύεται από την UNESCO- μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο πως δεν καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές.

fotia-osios loykas

Κάτοικος και εθελοντής της περιοχής, αναφερόμενος στο πύρινο μέτωπο, είπε πως η φωτιά πέρασε από την ιστορική Μονή και πλέον κατευθύνεται προς το Στείρι Βοιωτίας. Παράλληλα, μιλώντας στο Open έκανε έκκληση για εναέρια μέσα, προκειμένου να περιορίσουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν τη φωτιά.

Σημειώνεται πως στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ επί τόπου έσπευσε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής, προκαλώντας ζημιές στο μοναστήρι, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Η Μονή είχε εκκενωθεί από επισκέπτες και μοναχούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Στάχτη 667.000 στρέμματα σε Έβρο και Αττική από το Σάββατο

ΓΕΕΘΑ: Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 22 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα

Στο «κόκκινο» και την Πέμπτη Αττική και Στερεά Ελλάδα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider