ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:37
Μάχη με την πλημμύρα δίνει και σήμερα η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.
Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.
Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.
Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.
Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.
«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει: «Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».
Η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της. Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Στον 'Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.
Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών δίνουν μια εικόνα λίμνης.
Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.
«Έχουμε έρθει από χθες και επιχειρούμε, αυτό δεν είναι πλέον μόνο νερό είναι μια μάζα από μαζούτ, λάσπη, ξύλα και χώμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ, Νικόλαος Γεωργουλετης και συνεχίζει:
«Έχουμε πάρει μαζί μας και ένα κανό και μια λέμβο, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για μεταφέρουμε νερό σε κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί. Σε κάποια σημεία που η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει, μας ζήτησαν και τους μεταφέραμε και τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».
Στο συντονιστικό του δήμου, το οποίο λειτουργεί στη Διεύθυνση Πράσινου του δήμου, οχήματα και διασώστες πάνε κι έρχονται. Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας παραλαμβάνουν υλικά και οχήματα και σπεύδουν και πάλι στη μάχη με την πλημμύρα. Οι εκκλήσεις από τους κατοίκους για βοήθεια είναι πολλές και η διαχείριση τους γίνεται τοπικά από δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους τις οικογένειες τους στα χωριά της καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να οργανώσουν εκεί προσωρινά την καθημερινότητα τους, η οποία πλέον έχει γίνει πολύ δύσκολη. Μαζί τους στο αυτοκίνητο παίρνουν νερό και προμήθειες.
«Δεν έχει ρεύμα και νερό δεν είναι το σπίτι πια κατοικήσιμο, τα νερά έχουν φτάσει στο ισόγειο» λέει ένας κάτοικος που φεύγει με την οικογένειά του από τη Νέα Σμύρνη για τα Αμπελάκια Θεσσαλίας και προσθέτει: «Εγώ θα επιστρέψω, υπάρχουν ανάγκες, πρέπει να δουλέψουμε...».
Οι περισσότεροι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, ωστόσο, βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά. Ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους να πάρουν εφόδια και βγαίνουν και πάλι έξω σε στεγνά σημεία. Δεν αποφασίζουν να φύγουν. Δεν ξέρουν και εάν μπορούν να επιστρέψουν για να βγάλουν και την αποψινή νύχτα στα σπίτια τους. Συζητούν σε πηγαδάκια και εκφράζουν την αγωνία τους και την ευχή να αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και να υποχωρήσει σύντομα η στάθμη των νερών.
Το βλέμμα τους πέφτει από ώρα σε ώρα στα φρεάτια του δρόμου που βρίσκονται κάπως ψηλότερα στον δρόμο και δεν έχουν πλημμυρίσει ακόμη.
«Αν ανέβουν κι άλλο τα νερά, θα δούμε, τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει...».
Συναγερμός για την γέφυρα κοντά στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης
Συναγερμός έχει σημάνει στη μικρή γέφυρα του Πηνειού στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, κοντά στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης η οποία έχει αποκλειστεί από τις αρχές για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ εμφανείς είναι οι φθορές όπως καταγράφονται στο βίντεο που αναρτήθηκε. Χθες το βράδυ στο σημείο πραγματοποίησαν αυτοψία και υπάλληλοι του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λάρισας.
Η ένταση του νερού στο σημείο παραμένει μεγάλη και γι’ αυτό προφανώς οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διέλευση. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας.
Τρίκαλα: Αποκλεισμένα ορεινά χωριά από τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο
«Εκείνο που προέχει για μας είναι να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Μουζάκι». Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, προσθέτοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης για όλη την περιοχή, η οποία δέχθηκε την ορμή της κακοκαιρίας Daniel. Οι καταπτώσεις βράχων και η έλλειψη ηλεκτροδότησης είναι άλλες δύο συνέπειες της κακοκαιρίας για την περιοχή της Αργιθέας. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφονται και στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως και σε άλλες περιοχές. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων σε δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως του δήμου Παλαμά, στον οποίο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στο ζωϊκό κεφάλαιο.
Στην Π.Ε. Τρικάλων ο Δήμος Πύλης κάνει γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, πως έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου και της ΠΕ Τρικάλων, επιχειρώντας από δύο διαφορετικά σημεία, κατόρθωσε να δώσει προσωρινή πρόσβαση, σε οχήματα αγροτικού τύπου, προς τα Στουρναραίϊκα και τα υπόλοιπα χωριά του ορεινού όγκου των Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων, Νεράϊδας και Μυροφύλλου, μέσω της Βλάχας - Σακάτικο - Διάσελο - Στουρναραίϊκα. Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σύντομα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου.
Η Π.Ε. Τρικάλων επίσης, ενημερώνει τις πληγείσες επιχειρήσεις ότι ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια Υπαλλήλων της Π.Ε. Τρικάλων.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, δικαιούνται κρατική αρωγή.
Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από το Oμορφοχώρι
Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Σύσταση της ΕΛΑΣ προς τους οδηγούς να αποφεύγουν την ΠΑΘΕ και να χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού
Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που σε εξέλιξη σε περιοχές της Θεσσαλίας, συστήνει στους οδηγούς που επιθυμούν να μετακινηθούν από περιοχές της βόρειας Ελλάδας στη νότια και αντίστροφα, να χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού.
Επιπρόσθετα η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι την ύφεση των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων στα σημεία όπου πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) στον υπερσύνδεσμο : https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis-logo-ekdilos…
Οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 1602 ατόμων
Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:
- 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.
- 42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.
- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.
- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).
Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:
● 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.
● 14 ειδικά οχήματα Hummer.
● 53 οχήματα γενικής χρήσης.
● 4 λεωφορεία.
● 3 Mini Bus.
● 2 ασθενοφόρα.
● 14 μηχανήματα Μηχανικού.
● 4 επικαθήμενα οχήματα
● 12 αρματοφορείς.
● 66 λέμβοι.
● 6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.
Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.
Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.
Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.
Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.
Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.
Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, .onlarissa.gr