Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Αζερμπαϊτζάν - αυτονομιστών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Αζερμπαϊτζάν - αυτονομιστών
Χωρία καμία τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας.

Χωρία καμία τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των Αρμένιων, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.

Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» (Ναγκόρνο Καραμπάχ), δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία. Ο ίδιος είπε πως πολλά σημαντικά θέματα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με το Αζερμπαϊτζάν.

«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία -- οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν. «Πρέπει να συνομιλήσουμε για πολλά ερωτήματα και θέματα».

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας.

«Πληθώρα ερωτημάτων θα πρέπει ακόμη να επιλυθούν», είπε ο Μπαμπαγιάν. «Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας -- αυτό πρέπει να επιλυθεί». «Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας -- το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;»

Ο Μπαμπαγιάν επέπληξε τη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν. «Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 -- πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε.

Συγγνώμη για τους Ρώσους νεκρούς από τον Αζέρο πρόεδρο

Στο μεταξύ ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή.

Οι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«'Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Για εθνοκάθαρση κάνει λόγο η Αρμενία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Ωστόσο, ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μίλησε ανοιχτά για «μια εθνοκάθαρση» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. και δήλωσε πως «η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (...). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία».

«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι λόγοι που το Μπακού εξαπέλυσε τώρα τη στρατιωτική του επιχείρηση

Σιτηρά: Ουκρανία και Σλοβακία συμφώνησαν σε σύστημα αδειών - Διαπραγματεύσεις με την Πολωνία

Σταϊνμάιερ: Γερμανία και Ιταλία βρίσκονται στα όριά τους με το μεταναστευτικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider