Συντήρηση λέβητα αερίου και καυστήρα πετρελαίου: Τι λένε οι ειδικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντήρηση λέβητα αερίου και καυστήρα πετρελαίου: Τι λένε οι ειδικοί
Οδεύοντας προς την καρδιά του φθινοπώρου και με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά, τα νοικοκυριά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζονται να φορέσουν τα «χειμωνιάτικά τους».

Οδεύοντας προς την καρδιά του φθινοπώρου και με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά, τα νοικοκυριά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζονται να φορέσουν τα «χειμωνιάτικά τους». Αν και ακόμη ο καιρός δεν έχει δείξει τις φετινές του διαθέσεις, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για την προμήθεια καυσίμων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης. Αν και το κόστος αγοράς καυσίμων δείχνει να μονοπωλεί την επικαιρότητα, η συντήρηση αποτελεί εξίσου σημαντική παράμετρο για την οικονομική και ασφαλή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης.

Ο κ. Σωκράτης Ποδηματάς, ιδιοκτήτης του Τεχνικού Γραφείου Συντήρησης Καυστήρων αναφέρεται σε κάποιες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης.

Αναφερόμενος στην συντήρηση του λέβητα αερίου, σημειώνει ότι «αν και κάποιοι καταναλωτές θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη η συστηματική συντήρηση του λέβητα αερίου, η αλήθεια είναι ότι η προληπτική συντήρηση επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου είναι απαραίτητη και υποχρεωτική κάθε χρόνο για την οικιακή χρήση, ώστε να διασφαλίσουμε πρωτίστως την ασφάλεια λειτουργίας του λέβητα. Με βάση αυτήν την λογική, πρέπει να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετρήσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρότυπα του κατασκευαστή ώστε ο λέβητας να λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια.

Με την συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες των βλαβών διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του ενώ εξασφαλίζουμε την μακροβιότητα του λέβητα φυσικού αερίου και της εγκατάστασης και μείωση του κόστους λειτουργίας λόγω της χαμηλής συχνότητας βλαβών.

Όσον αφορά στην οικονομία καυσίμου, ενδείκνυται να ρυθμίζουμε την καύση ώστε να διασφαλίσουμε τον υψηλό βαθμό απόδοσης της λειτουργίας του λέβητα, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία καυσίμου».

Τι απαιτεί η συντήρηση καυστήρα πετρελαίου

Όσον αφορά στους καυστήρες πετρελαίου, ο κ. Σωκράτης Ποδηματάς εκτιμά ότι για εγκαταστάσεις ισχύος έως και 400 KW απαιτείται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και κατά προτίμηση αμέσως μετά από την παύση λειτουργίας του συστήματος. Από άποψη ασφαλείας, η καμινάδα θα πρέπει να είναι ανοξείδωτη και μονωμένη ενώ καλή μόνωση πρέπει να υπάρχει και στις σωληνώσεις. Η εγκατάσταση θα πρέπει να διαθέτει και θερμαινόμενο φίλτρο πετρελαίου και σύστημα πυρόσβεσης (στο λεβητοστάσιο) καθώς και σύστημα πυρόσβεσης επάνω από τον καυστήρα. Ενδείκνυται να υπάρχει ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα ασφαλείας στην παροχή του καυσίμου για την αποφυγή διαρροής σε περίπτωση βλάβης του καυστήρα ή του φίλτρου πετρελαίου ενώ το λεβητοστάσιο θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς.

Ως προς τα σημεία που απαιτούν προσοχή κατά την προμήθεια πετρελαίου, καλό θα είναι να γίνεται από τον ίδιο πρατηριούχο εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα κατά τις προηγούμενες αγορές ενώ για τον έλεγχο της πληρότητας και της κατανάλωσης καλό θα είναι να υπάρχει στην δεξαμενή καυσίμου δείκτης στάθμης.

Το σύστημα αντιστάθμισης προσαρμόζει την λειτουργία του συστήματος σύμφωνα με τις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας. (κυρίως για κεντρική θέρμανση) και ο ηλεκτρονικός διακόπτης (μέσω του οποίου μπορούν να καθοριστούν και οι ώρες λειτουργίας όταν πρόκειται για κεντρική θέρμανση) αποτελούν έξυπνα συστήματα διαχείρισης του καυσίμου.

Προσοχή στον επαγγελματία που θα κάνει την συντήρηση

Η συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου είναι μια εξειδικευμένη εργασία, που πρέπει να γίνεται μόνο από αδειούχο εγκαταστάτη – συντηρητή καύσης υγρών και αερίων καυσίμων καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η ενασχόληση μη αδειούχου, εκτός από παράνομη, είναι και επικίνδυνη για την λειτουργία της εγκατάστασης (για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί κατά την χρήση θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος).

«Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, είναι υποχρεωμένος να εκδίδει στον πελάτη το πιστοποιητικό (φύλλο ελέγχου) το οποίο φέρει την υπογραφή του, τον αριθμό της άδειας και τα στοιχεία του. Αυτή η συνεννόηση θα πρέπει να γίνεται εξαρχής καθώς μόνο οι αδειούχοι τεχνικοί μπορούν να εκδώσουν τέτοιο φύλο ενώ η κίνηση αυτή διασφαλίζει ότι ο συντηρητής θα αναλάβει την ευθύνη των εργασιών του.

Στο πιστοποιητικό θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει, καθώς και οι μετρήσεις με τον τελικό βαθμό απόδοσης καύσης του λέβητα και του καυστήρα», σημειώνει σχετικά ο κ. Ποδηματάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΠΕΚ: Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία αντί για επίδομα

Κλιματικός Nόμος: Σκέψεις μετάθεσης του «απαγορευτικού» σε οχήματα εσωτερικής καύσης και καυστήρες πετρελαίου

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider