Ισραήλ: Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας- Έκλεισαν τα σύνορα με το Λίβανο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας- Έκλεισαν τα σύνορα με το Λίβανο
Και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο- το USS Eisenhower- στη περιοχή. Νέα ένταση στα σύνορα με το Λίβανο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:17

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που η χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας είναι προ των πυλών.

Με νέο μήνυμα του ο IDF έκανε γνωστό ότι από τις 10:00 ως τις 13:00 δεν θα διεξάγει επιχειρήσεις για να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας στους αμάχους για να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Κάτοικοι της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, τις προηγούμενες ημέρες, σας προτρέψαμε να μετακινηθείτε στη νότια περιοχή για την ασφάλειά σας. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο IDF δεν θα πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση κατά μήκος αυτής της διαδρομής από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Κατά τη διάρκεια αυτού του παραθύρου, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια από τη βόρεια Γάζα. Η ασφάλειά σας και των οικογενειών σας έχει σημασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε προς τα νότια. Να είστε βέβαιοι, οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και των οικογενειών τους« αναφέρει το μήνυμα του ισραηλινού στρατού στο Χ.

-Διαβάστε ακόμα: NY Times: Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω καιρού

Και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη περιοχή

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Νέα ένταση στα σύνορα με το Λίβανο- Έκλεισαν τα σύνορα

Αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε σήμερα από το Λίβανο εναντίον ισραηλινού μεθοριακού χωριού και προκάλεσε τουλάχιστον τέσσερα θύματα, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν αμέσως αυτή την πληροφορία και ανακοίνωσαν μόνο ότι προχωρούν σε πλήγματα στο έδαφος του Λιβάνου έπειτα από επίθεση που αναφέρθηκε εναντίον του ισραηλινού μεθοριακού χωριού Στούλα, μιας αγροτικής κοινότητας απέναντι από την κωμόπολη Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Αλ-Μανάρ μετέδωσε σήμερα ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο με στόχο το ισραηλινό χωριό Στούλα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε μέσω της σελίδα του στην πλατφόρμα Telegram πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του, διενεργεί παρεμβολές στα συστήματα GPS στο βόρειο Ισραήλ κοντά στον Λίβανο, καθώς και στο νότο κοντά στη Γάζα. εκπρόσωπος Τύπου του IDF προειδοποίησε τους πολίτες ότι η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις εφαρμογές πλοήγησης στα κινητά τους.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε στους πολίτες την πρόσβαση στα σύνορα με τον Λίβανο, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας, βάθους τεσσάρων χιλιομέτρων. Πλέον τα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου είναι αποκλεισμένα.

IDF: 126 άτομα είναι όμηροι

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι 126. Η Χαμάς είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι 13 όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και αλλοδαποί, χωρίς να διευκρινίζει τις εθνικότητες τους. Το Reuters αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ. Ο συνολικός αριθμός των ισραηλινών απωλειών πλησιάζει τους 1.400 νεκρούς.

ΗΠΑ: Πρόταση για απομάκρυνση από θαλάσσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στους Αμερικανούς, που βρίσκονται στο Ισραήλ, και στους άμεσους συγγενείς τους τη δυνατότητα να αναχωρήσουν αύριο, Δευτέρα, δια θαλάσσης από τη Χάιφα για την Κύπρο, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του σχετική οδηγία που κυκλοφόρησε σήμερα στο Ίντερνετ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, IDF, Guardian

Φωτογραφία Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στροφή των καιρών Νο 2: Πώς ο νέος πόλεμος στο Ισραήλ πιέζει τη Δύση - Μεγάλος κερδισμένος ο Πούτιν

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider