Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά διαχείρισης αποβλήτων τα επόμενα οκτώ χρόνια λόγω της αυξανόμενης αστικοποίησης και των εντεινόμενων πιέσεων για στροφή στην κυκλική οικονομία.
Η αύξηση των αυστηρών κανονισμών και κυβερνητικών πολιτικών για τη διαχείριση και τη μείωση των αποβλήτων έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο εξελιγμένων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων, μια εξέλιξη που επιταχύνει την ανάπτυξη της αγοράς ενώ το θεσμικό πλαίσιο παγκοσμίως συνεχώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται για να συμβάλει στους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Transparency Market Research, μέχρι το 2031 παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,1% φθάνοντας τα 1,1 τρις δολάρια ενώ για το 2023, η αγορά αναμένεται να «κλείσει» στα 787,4 δις. δολάρια (από τα 756,4 δις που αποτιμήθηκε το 2022).
Ως κύριοι μοχλοί ανάπτυξης αναδεικνύονται η αυξανόμενη αστικοποίηση ενώ η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σημασία της βιωσιμότητας έχει οδηγήσει στην στροφή σε υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και των βιοαποβλήτων.
Η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, έχουν βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών διαχείρισης απορριμμάτων. Αρκετοί διεθνείς φορείς και η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχουν χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες για να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων τους.
Ανάπτυξη 5,5% για την ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης αποβλήτων
Η ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης απορριμμάτων αξίας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,5 % κατά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με άλλη έκθεση της Μordor Intelligence η οποία επικεντρώνεται στην γηραιά ήπειρο. Το ξέσπασμα του COVID-19 δημιούργησε πολλές απρόβλεπτες πιέσεις στην διαχείριση των αστικών απορριμμάτων ενώ η αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου λόγω της στροφής στην κυκλική οικονομία επιταχύνει τις πολιτικές των κρατών - μελών της ΕΕ.
Οι ανησυχίες για το αποτύπωμα άνθρακα από την καύση αποβλήτων και οι φόβοι ότι μπορεί να υπονομεύσει την ανακύκλωση ωθούν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους . Αυξάνοντας τους στόχους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, επιβάλλοντας τα πλαστικά μπουκάλια να περιέχουν 30% ανακυκλωμένο περιεχόμενο έως το 2030, η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει τα απόβλητα, ιδίως τα πλαστικά.
Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης αποβλήτων
Ο βιομηχανικός και εμπορικός τομέας παράγουν σημαντική ποσότητα αποβλήτων. Καθώς αυτοί οι τομείς επεκτείνονται, αυξάνεται και η ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους.
Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων διαχείρισης απορριμμάτων και στην επέκταση των υπηρεσιών ενώ η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί την ανάγκη για καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων.
Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων είναι ενοποιημένη, με έναν μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων να κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η Βόρεια Αμερική έχει μια ώριμη αγορά διαχείρισης απορριμμάτων με καλά εδραιωμένες υποδομές και κανονισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς διαθέτουν προηγμένα συστήματα συλλογής, ανακύκλωσης και διάθεσης απορριμμάτων ενώ δίνεται έμφαση στις πρακτικές βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας.
Η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού, από την άλλη, είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη από τη φύση της κάτι που συνεπάγεται την παρουσία σημαντικών διεθνών παικτών. Στον τομέα. Η ταχεία αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν οδηγήσει σε σημαντική παραγωγή απορριμμάτων.