ΥΠΕΞ Γαλλίας: Είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Γαλλίας: Είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους
«Είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους», δηλώνει σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Libération η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μόνη «βιώσιμη» πολιτική προοπτική είναι αυτή των δύο κρατών.

«Είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι και με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους», δηλώνει σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Libération η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μόνη «βιώσιμη» πολιτική προοπτική είναι αυτή των δύο κρατών.

Σχετικά με τους Γάλλους ομήρους, η Κολονά τονίζει ότι Γαλλία είναι σε σχεδόν μόνιμη επαφή με τα κράτη που ηγούνται των διαπραγματεύσεων, κυρίως το Ισραήλ και το Κατάρ, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος, χωρίς ωστόσο να μπορεί, όπως αναφέρει, να πει περισσότερα. «Απαιτούμε την άμεση, άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Η ελπίδα μιας τέτοιας απελευθέρωσης μας εμψυχώνει, αλλά θέλω να είμαστε προσεκτικοί, διότι ακόμα κι αν τα πράγματα προχωρούν, όσο μια συμφωνία δεν οριστικοποιείται πλήρως, πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί», επισημαίνει.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση, για το ποια είναι η θέση της Γαλλίας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζει ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή» και «συνοψίζεται στην πρωτοβουλία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρον και η οποία διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ανθρωπιστική δράση και το άνοιγμα μιας πολιτικής προοπτικής».

«Από αυτή την άποψη, η θέση μας είναι απολύτως συνεπής με την παραδοσιακή πολιτική της Γαλλίας. Ναι, είναι δυνατόν να είμαστε αλληλέγγυοι τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους, και αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέρα», τονίζει, επισημαίνοντας την αλληλεγγύη που επέδειξε το Παρίσι στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά και ζητώντας από το ίδιο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κολονά τονίζει επίσης ότι «πρέπει το Ισραήλ να μη πέσει στην παγίδα που του έστησε η Χαμάς και όλοι όσοι βρίσκονται πίσω της και η οποία προφανώς είναι να δημιουργηθεί χάος μέσω μιας υπερβολικής αντίδρασης» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «θα ήταν λίγο αφελές να φανταστεί κανείς, ότι ο μόνος στόχος της Χαμάς ήταν να σκοτώσει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους».

«'Αρα πρέπει να πούμε στο Ισραήλ να μην πέσει στην παγίδα. Όπως ακριβώς πρέπει να ειπωθεί, και το λέμε δημόσια, ότι η εγκληματική συμπεριφορά ομάδων εποίκων είναι ένα δηλητήριο ανάξιο μιας Δημοκρατίας. Σχεδόν 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Όχθη. Αυτή τη γλώσσα της αλήθειας, τη χρωστάμε στο Ισραήλ, διότι θέλουμε να υπάρχει μια προοπτική ειρήνης και ασφάλειας. Και επανερχόμαστε συνεχώς στην ανάγκη για πολιτική προοπτική και η μόνη βιώσιμη, όπως γνωρίζουμε, είναι η προοπτική των δύο κρατών», αναφέρει.

Πέραν αυτού, η Κολονά αναφέρει ότι μια άλλη αρχή είναι η ενότητα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας, ότι, αντίθετα με όσα είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, δεν εναπόκειται στο Ισραήλ να καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τους Παλαιστινίους και πώς θα κυβερνηθούν.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στο εγγύς μέλλον για την επίλυση του προβλήματος, η Γαλλίδα υπουργός υποστηρίζει ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η κινητοποίηση των περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, αλλά και μια διαρκής και υποστηριζόμενη εκεχειρία, η οποία πρέπει να επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων και να διευκολύνει την πρόσβαση και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν θα υπάρξει λύση χωρίς αυτά», τονίζει

Σχετικά με το γεγονός ότι αρκετοί Γάλλοι πρέσβεις στη Μέση Ανατολή και στο Μαγκρέμπ έγραψαν ένα κοινό διπλωματικό σημείωμα, εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτική του προέδρου Μακρόν στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες διπλωματικές σημειώσεις καθημερινά στο σύστημα πληροφοριών και δράσης. Είναι ο ρόλος των πρέσβεων να αναλύουν, να αναφέρουν όσα ακούνε επιτόπου, να προτείνουν. Είναι εκεί για αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό που είναι λυπηρό και μη φυσιολογικό, είναι ότι το περιεχόμενο ορισμένων σημειώσεων τίθεται υπόψη άλλων από εκείνους για τους οποίους προορίζονται αυτές οι ανταλλαγές».

Αναφερόμενη στην συνέχεια στην Ουκρανία η Κολονά τονίζει: «Tίποτα δεν θα μας αποσπάσει την προσοχή από το να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, κάτι που κάνουμε διμερώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συλλογικά». Υπογραμμίζει, ότι «το διακύβευμα είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο», σημειώνοντας ταυτόχρονα, τις δυσκολίες στην αντεπίθεση, γεγονός που οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν το κρύβουν, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι «έχουν σημειώσει πρόοδο στην άμυνά τους στη Μαύρη Θάλασσα, αναγκάζοντας τον ρωσικό στόλο να αποσυρθεί αρκετά πέρα από την Κριμαία»

Τέλος για την κατάσταση στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η Γαλλία και οι Γάλλοι δεν θα μείνουν ποτέ αδιάφοροι για την τύχη της Αρμενίας» για τους γνωστούς ιστορικούς και εγκάρδιους λόγους, προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν βοηθά την Αρμενία περισσότερο από τη Γαλλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάπας Φραγκίσκος για Χαμάς-Ισραήλ: Αυτό δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι τρομοκρατία

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στόχους της Χαμάς πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει πως παρατηρεί αμερικανικές βάσεις χάρη σε ένα δορυφόρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider