Κάλεσμα στους Περιφερειάρχες της χώρας να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.) έως τέλος του έτους απηύθυνε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή προστίμου ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.
Όπως υπενθύμισε ο αρμόδιος υπουργός για το σκοπό αυτό έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι μέσω των Δ.Σ.Β., θα μπορέσει να μπει μια «τάξη» σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, υπογράμμισε ότι όλοι θέλουν έναν ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή, ωστόσο, όπως είπε απευθυνόμενος στους Περιφερειάρχες, «αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας» και προειδοποίησε «αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων».
Εξήγησε πως «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:
- η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
- η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
- η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
- δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.
Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες εξέφρασαν την αγωνία τους για την ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να τονίζει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Δ.Σ.Β. και προτιμούν την τεχνική λύση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής, Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ