Κικίλιας: Οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην πυρκαγιά στον Βαρνάβα, στο πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις αλλά και στην ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος.

Για την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και εισήλθε στον αστικό ιστό της Αττικής, για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν αλλά και για την ενίσχυση της πυροσβεστικής μίλησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Στη συνέντευξή του ανέφερε πως, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά τη φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια, δήλωσε ότι «δεν έσβησε στον Βαρνάβα γιατί οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες».

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δυσχέραιναν την κατάσταση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να επιτευχθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού, όπως ανέφερε, στο σημείο έπνεαν 8 και 9 μποφόρ. Η φωτιά μέσα σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ, περνώντας από 20 οικισμούς, για να φτάσει εντός της πόλης.

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η φωτιά στον αστικό ιστό έφτασε στα 5 λεπτά γιατί και ο Βαρνάβας είναι αστικός ιστός», επισημαίνοντας πως «δόθηκε τεράστια μάχη με ρίσκο τη ζωή των πυροσβεστών».

Μιλώντας με αριθμούς, ο Κικίλιας σημείωσε ότι συνολικά 4.000 εθελοντές από το πυροσβεστικό σώμα, 5.000 από την πολιτική προστασία και 840.000 «εθελοντές» «έβαλαν πλάτη» και καθάρισαν τα οικόπεδά τους.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις τις πολιτικής προστασίας στις οποίες προχώρησε ο ίδιος, είπε πως «έφερα drone και παρακολουθούμε τις ενάρξεις πυρκαγιών μέρα και νύχτα σε πραγματικό χρόνο. Άλλαξε το δόγμα των εναερίων και πετούν έμφορτα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση προκειμένου να αλλάξει η φύτευση κοντά στα σπίτια και να τοποθετηθούν βραδύκαυστα δέντρα.

Μέσα στον Σεπτέμβριο οι αποζημιώσεις

Σχετικά με το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις, ανέφερε πως «έχουν περάσει τα τεχνικά κλιμάκια και εγκρίνονται από τις δημαρχιακές αρχές. Στη συνέχεια, παίρνουν το πρώτο βοήθημα τα 600 ευρώ και μετά το σύνολο τις αποζημίωσης» τονίζοντας πως τα χρήματα θα δοθούν μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου.

Οι ενέργειες για την ενίσχυση της πυροσβεστικής

Ερωτώμενος για το αν θα ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική, ο υπουργός Πολιτικής Πορστασίας τόνισε ότι τους τελευταίους 10 μήνες δημοπρατήθηκαν 1,7 δις. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί τα 400 εκατ. από αυτά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αγορά πυροσβεστικών οχημάτων Canadair και άλλων μέσων, ενώ είπε έχουν ενισχυθεί οι μονάδες δασοκομάντο.

Όσον αφορά τα νέα Canadair, τα πρώτα 3 θα έρθουν στις αρχές του 2027 και μέχρι το 2030 θα έρθουν άλλα 2 από την ΕΕ, ενώ θα αγοραστούν και πέντε επιπλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξώδικο Λινού στον Πολάκη – Η απάντηση του ίδιου

Φωτοβολταϊκά: 920,5 MWp διασυνδέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ΜΜΕ να σεβαστούν τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές του προέδρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider