Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος σε έναν ρωσικό πυρηνικό σταθμό λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA), έκανε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στον σταθμό στη ρωσική δυτική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα πριν από τρεις εβδομάδες και η Ρωσία μάχεται για να τις εκδιώξει.
«Ο κίνδυνος ή η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει εμφανιστεί εδώ κοντά», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους.
«Βλέπουμε πως ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο σταθμός λειτουργεί μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρό από την άποψη κάποιας ενέργειας εναντίον του», είπε.
«Όταν ένας σταθμός λειτουργεί, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη, και αν υπάρξει η περίπτωση ενός αντίκτυπου ή κάτι που θα μπορούσε να τον επηρεάσει, θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να επιτεθεί στον σταθμό του Κουρσκ, που έχει τέσσερις σοβιετικούς αντιδραστήρες RBMK-1000 ίδιου σχεδιασμού με εκείνους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όπου το 1986 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μη στρατιωτική πυρηνική καταστροφή.
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον σταθμό.
«Ενημερώθηκα σχετικά με τον αντίκτυπο των drones. Μου έδειξαν υπολείμματα από αυτά και σημάδια από τον αντίκτυπο που είχαν», είπε ο Γκρόσι, χωρίς να λέει ποιος έφερε την ευθύνη.
Ο Γκρόσι είπε πως το είδος του σταθμού με αντιδραστήρες RBMK δεν διαθέτει τον περιοριστικό θόλο και την προστατευτική δομή που είναι χαρακτηριστικά των περισσότερων σύγχρονων πυρηνικών σταθμών.
«Αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας του αντιδραστήρα που περιέχει πυρηνικό υλικό προστατεύεται μόλις από μια κανονική στέγη. Αυτό τον καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένο και ευάλωτο, για παράδειγμα, σε έναν αντίκτυπο πυροβολικού ή drone ή πυραύλου», είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας αυτού του είδους, τόσο κοντά σε ένα σημείο επαφής ή στρατιωτικό μέτωπο, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός το οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».
Ο Γκρόσι είπε πως θα ήταν υπερβολή να εξισωθεί το Κουρσκ με το Τσερνόμπιλ, όπου ένα ατύχημα προκάλεσε έκρηξη που εκτόξευσε ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.
«Όμως είναι το ίδιο είδος αντιδραστήρα και δεν υπάρχει ειδική προστασία. Και αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Αν υπάρξει ένας αντίκτυπος στον πυρήνα, το υλικό είναι εκεί και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Ο Γκρόσι είπε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση και να πει ότι: «Βασικά ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει ή δεν θα πρέπει ένας σταθμός ενέργειας να υφίσταται επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ