Τόμσεν: Απαιτείται συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τόμσεν: Απαιτείται συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου

Την προειδοποίηση πως στο Eurogroup του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς ο χρόνος τελειώνει, ώστε το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, διατύπωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Δίνοντας συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC από τις Βρυξέλλες με αφορμή την παρουσίασε της έκθεση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης ο Δανός διευθυντής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για το Ταμείο προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα έως τον Αύγουστο.

«Ναι. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Ο χρόνος περνάει αλλά εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα», είπε.

Ερωτηθείς για τους όρους που θέτει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους ο Τόμσεν είπε πως έχουν μειωθεί αισθητά οι διαφορές για το ζήτημα αυτό μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, συζητάμε ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider