Λουκέτο σε εταιρείες «βιτρίνα» βάζει η Κύπρος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λουκέτο σε εταιρείες «βιτρίνα» βάζει η Κύπρος

Σε μπελάδες έχει βάλει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όσους διατηρούν εταιρείες «βιτρίνα» στην Κύπρο καθώς αναθεωρεί την Οδηγία της για την παρεμπόδιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Με την αναθεώρηση θα τεθούν περιορισμοί όσον αφορά τις σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με εταιρείες-κελύφη. Συγκεκριμένα, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μη συνάπτουν ή να μην ανανεώνουν επιχειρηματικές σχέσεις με εταιρείες που πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

α) δεν διατηρούν φυσική παρουσία στην χώρα της έδρας τους (πέραν της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου),

β) δεν αποδεικνύουν ότι διεξάγουν σημαντική οικονομική δραστηριότητα,

γ) έχουν την έδρα τους σε κράτος, στο οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση για υποβολή οικονομικών καταστάσεων σε δημόσια αρχή μετά από έλεγχο από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές ή

δ) είναι φορολογικοί κάτοικοι σε «φορολογικό παράδεισο.

Μάλιστα, σε σχέση με τη φυσική παρουσία, δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί ως τέτοια η εκπροσώπηση της εταιρείας από τρίτο πρόσωπο, είτε αυτό είναι δικηγόρος, λογιστής ή αντιπρόσωπός της μέσω παροχής υπηρεσιών προς αυτήν. Δεν νοείται επίσης φυσική παρουσία εάν δεν υπάρχει προσωπικό της εταιρείας στη χώρα.

Στην ουσία η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα της να αποφεύγουν να συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις με τέτοιου είδους εταιρείες και να αποφύγουν ανανέωση τέτοιων σχέσεων εφόσον υπάρχουν. Ζήτησε δε από τις τράπεζες να εξετάσουν τους πελάτες τους βάσει του νέου ορισμού που προτείνεται για τις shell companies, να αξιολογήσουν το μέλλον της επιχειρηματικής τους σχέσης και να ενημερώσουν την ίδια την Κεντρική για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ οι προτροπές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις σε αριθμό δικηγορικών γραφείων που φαίνεται να επηρεάζονται από την επικείμενη αναθεώρηση. Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η νέα οδηγία όχι μόνο θα επηρεάσει εργασίες δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, αλλά θα οδηγήσει και στο κλείσιμο αρκετών ακόμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των τραπεζών για καταπολέμηση του ξεπλύματος και διεθνών προτροπών προς αυτήν την κατεύθυνση έκλεισαν τουλάχιστον 50 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider