Άρση των μέτρων: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την επιστροφή στην κανονικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρση των μέτρων: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την επιστροφή στην κανονικότητα
Το πρώτο τεστ γίνεται σήμερα με τη δοκιμαστική λειτουργία ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων και υποθηκοφυλακείων.

Οριστικοποιούνται σήμερα οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με τον πρωθυπουργό να έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και υπουργούς, ενόψει του νέου τηλεοπτικού μηνύματος που θα απευθύνει αύριο, Τρίτη, στον ελληνικό λαό.

Το πρώτο τεστ γίνεται σήμερα με τη δοκιμαστική λειτουργία ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων και υποθηκοφυλακείων, ενώ τη Δευτέρα 4 Μαΐου σχεδιάζεται να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και να απελευθερωθεί η κυκλοφορία των πολιτών.

Τα σχολεία

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως είναι τα σχολεία για τα οποία, ως αυτή την ώρα, η επικρατούσα άποψη, είναι να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες με όρους, ξεκινώντας από την Τρίτη Λυκείου στις 11 Μαΐου και φτάνοντας ως τα Δημοτικά 25 Μαΐου ή 1η Ιουνίου. Μέσα στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία δυο τμημάτων ανά τάξη και μάθημα ανά εβδομάδα, ώστε να επιτευχθεί η απόσταση μεταξύ των μαθητών.

Μέσα μεταφοράς

Η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για μεταβολή στα ωράρια προσέλευσης στους χώρους εργασίας, σε διακριτές ώρες σε δημόσιο και εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μέσα μεταφοράς. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής λέγοντας πως η πρόταση συζητείται και εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον πρωθυπουργό.

«Υπάρχει μια σκέψη η οποία εξετάζεται και αυτή είναι άλλη μια πρόταση που έχουμε κάνει ως υπουργείο υποδομών, να μεταβάλουμε τις ώρες της πρωινής προσέλευσης στις ώρες εργασίας. Έτσι ώστε να σπάσει η ώρα αιχμής». Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε επίσης ότι η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς.

Οι τέσσερις φάσεις άρσης των περιορισμών

Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαΐου και θα περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων - εκτός πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων - τη λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Σταδιακά θα επιτραπεί και η μετακίνηση στην επικράτεια, όχι όμως και στα νησιά, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση της αποστολής SMS ή της ειδικής φόρμας. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου.

Η δεύτερη φάση ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ίσως τις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και λυκείου, τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, αποστάσεις και πρόσβαση κυρίως στους εξωτερικούς χώρους.

Στην τρίτη φάση, στα μέσα Ιουνίου θα επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας των ναών και των υπολοίπων χώρων λατρείας, ενώ η τέταρτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά.

Οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αύριο το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από υπουργεία και αρμόδιους φορείς, στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της εστίασης και του τουρισμού.

Αναλυτικές οδηγίες για κάθε περιβάλλον

Η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των μέτρων καθώς έχει ισιώσει η καμπύλη των κρουσμάτων αλλά κι επειδή η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να βγουν από την καραντίνα. Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδώσει αναλυτικές οδηγίες έτσι ώστε σε κάθε τάξη εκπαιδευτική μονάδα αλλά και κάθε επαγγελματικό περιβάλλον να έχει σαφείς οδηγίες για το πώς θα λειτουργεί η κάθε δομή και η κάθε τάξη. Ο σχεδιασμός πάντως περιλαμβάνει και επαναφορά περιοριστικών μέτρων, μετά την άρση τους, σε περίπτωση κάποιας σοβαρής υποτροπής. Η αποκλιμάκωση δηλαδή θα γίνεται σε στάδια, ώστε μέσα σε 14 ημέρες η κυβέρνηση να μετράει τις επιπτώσεις του προηγούμενου. Εάν πάντως διαπιστωθεί πίεση στο Σύστημα Υγείας ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τότε ένα μέτρο που αποκλιμακώθηκε μπορεί να επανέλθει και έναντι αυτού να δοκιμαστεί κάποιο άλλο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider