Ντράγκι: Να προστατευτούν οι φτωχοί, αλλά όχι εις βάρος των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Να προστατευτούν οι φτωχοί, αλλά όχι εις βάρος των τραπεζών
«Η ΕΚΤ δεν είναι υπέρ ή κατά ενός πλαισίου προστασίας, αλλά θα πρέπει η αντιμετώπιση των πραγματικά και των στρατηγικά φτωχών οφειλετών να είναι διαφορετική», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

Την ανάγκη προστασίας των οφειλετών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί των θεμάτων αυτών, καθώς αφενός η εν λόγω συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Αθήνα και, αφετέρου, για τα ζητήματα αυτά αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ΕΚΤ δεν είναι υπέρ ή κατά ενός πλαισίου προστασίας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η αντιμετώπιση των πραγματικά και τωβ στρατηγικά φτωχών οφειλετών θα πρέπει να είναι διαφορετική».

Απαντώντας σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, Νότη Μαριά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους φτωχούς δανειολήπτες ώστε να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις κοινωνικές αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «καταστραφεί το [τραπεζικό] σύστημα».

«Στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων υπάρχουν δύο επιλογές: ο ένας αφορά στη μετάθεση του προβλήματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλήματος για τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Ο άλλος τρόπος είναι να διατηρήσουμε την κουλτούρα των πληρωμών, βοηθώντας απευθείας τους οφειλέτες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους», συμπλήρωσε.

Με τον τρόπο αυτό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επιδότηση δόσης –ένα μέτρο που ήδη περιλαμβάνεται στο κυπριακό σχήμα «ΕΣΤΙΑ» και εξετάζεται από την κυβέρνηση και τους δανειστές προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σχέδιο προστασίας-ομπρέλα που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προϋπολογιστεί 200 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν από μια μακρά περίοδο κατά την οποία δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Σήμερα, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και μπορούν να παρέχουν πραγματική στήριξη στην οικονομία και πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωτραπεζίτης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύστασης ειδικού οχήματος για εξαγορά των δανείων των φτωχών οφειλετών από το κράτος, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων –κρατικών και εταιρικών- στο πρόγραμμα μαζικών αγορών της ΕΚΤ καθώς «τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σήμερα επιλέξιμα». Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) εξέπνευσε στο τέλος του 2018, ωστόσο, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί εκ νέου εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider