Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, και στα πλαίσια του πλάνου μετασχηματισμού της τράπεζας ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος σοβαρός στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος ιδανικά θα είναι μια άλλη ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία και όχι κάποιο fund.
«Δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αποτυχία» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το πώς έχει κυλήσει μέχρι στιγμής η διαδικασία, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν να επιβάλλει την πώληση ποσοστού 80% πλέον της συμμετοχής της τράπεζας στην ασφαλιστική.
Ως προς τη χρονική συγκυρία της πώλησης, με δεδομένο ότι η προθεσμία για την πώληση λήγει στο τέλος του 2020, ήδη η τράπεζα έχει εκκινήσει τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μυλωνάς, «κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές ίσως το κλίμα να είναι καλύτερο, γεγονός που θα βελτιώσει τόσο τη ζήτηση όσο και το προσφερόμενο τίμημα.
Ιδανικό σενάριο θα είναι η ύπαρξη παραπάνω από ενός ενδιαφερόμενου, ούτως ώστε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός να αυξήσει και το τελικό προσφερόμενο τίμημα αλλά και να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας υπέρ της Εθνικής Τράπεζας.
Στον αντίποδα, ο κ. Μυλωνάς τάχθηκε κατά της Δημόσιας Πρότασης για την Ασφαλιστική, τονίζοντας ότι είναι πολύ καλύτερο να συναλλάσσεσαι με έναν βασικό, στρατηγικό μέτοχο και όχι με πολλούς μικρομετόχους. Αντίστοιχα, όπως τόνισε, είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχεις premium στην τιμή πώλησης μέσω διαπραγματεύσεων με έναν ή περισσότερους ενδιαφερόμενους σε αντίθεση με την περίπτωση του IPO όπου αναγκαστικά θα υπάρχει discount.