Μετά τις εκλογές το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά τις εκλογές το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διοίκηση της τράπεζας θα περιμένει δύο εβδομάδες προκειμένου να αξιοποιήσει ένα ακόμη πιο θετικό momentum για την επιστροφή της στις αγορές.

Μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου δρομολογεί την ομολογιακή έκδοση Tier II η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές.

Όπως εξηγούν στο insider.gr, η προσδοκία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί για τη διοίκηση της τράπεζας λόγο να περιμένει δύο εβδομάδες προκειμένου να επωφεληθεί από το ακόμη πιο θετικό momentum που αναμένεται να δημιουργηθεί για τους ελληνικούς τίτλους στην αγορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πηγές της τράπεζας, πάντως, κρατούν ανοιχτό το ενδεχόμενο το βιβλίο προσφορών να ανοίξει ενδεχομένως και πριν τις κάλπες.

Η ΕΤΕ αναμένεται να αντλήσει από την αγορά 300-350 εκατ. ευρώ, αναλόγως της υπερκάλυψης που θα σημειωθεί. Όσον αφορά στο κουπόνι της έκδοσης, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι τα επίπεδα του 9,75% που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς στο ομόλογο που εξέδωσε πριν από μία εβδομάδα «αποτελούν ταβάνι», συνεπώς εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη. Το πόσο χαμηλότερη εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς σε συνδυασμό με τις εκλογές και, κυρίως, το timing.

Σύμβουλοι της έκδοσης είναι οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και Morgan Stanley. Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας αναμένεται υψηλό, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών εκδόσεων είναι πρωτοφανείς για τράπεζες της Ευρωζώνης.

Σε πτωτικό σπιράλ το 10ετές Δημοσίου

Συνεχίζει την πτωτική του πορεία η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, η οποία έχει μειωθεί πάνω από 70 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. Η απόδοση των κρατικών τίτλων είναι επόμενο ότι συμπερασύρει τις εκδόσεις των εγχώριων τραπεζών, είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται, πλέον, στις χρηματαγορές αποτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικές για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών:

bond



Σήμερα, Τρίτη, η τιμή του 10ετούς καταγράφει σημαντική άνοδο 1,19% και διαμορφώνεται στο 2,46% -τα χαμηλότερα επίπεδα μετά την εκδήλωση της κρίσης το 2009 για τις ελληνικές εκδόσεις.

Όπως αναφέρει και ο κ. Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, «σημαντικό είναι ότι παρά τις διαφαινόμενες προστριβές μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει μια (βραχυπρόθεσμη) αποσύνδεση από τις ανησυχίες για την γειτονική χώρα. Ενδεικτικά και σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες το εύρος των ελληνικών και ιταλικών επιτοκίων μειώθηκε στις 24 μονάδες στα τέλη Μαΐου, από τις 81 μονάδες τον προηγούμενο μήνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider