Μεγάλου: Επιστροφή καταθέσεων, επιστροφή στην κερδοφορία το 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου: Επιστροφή καταθέσεων, επιστροφή στην κερδοφορία το 2018
Τα NPEs υποχώρησαν κατά 5 δισ. ευρώ, στα 27 δισ. από 33 δισ. το 2017, με τη μισή μείωση να προέρχεται από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

Στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές και στη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στα ταμεία της τράπεζας αναφέρθηκε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς από το βήμα της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Μεγάλου έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απέδωσαν το 2018 εκπληρώνοντας τους στόχους που είχε θέσει η τράπεζα στον SSM. Συγκεκριμένα, τα NPEs υποχώρησαν κατά 5 δισ. ευρώ, στα 27 δισ. από 33 δισ. το 2017. Το μισό αυτής της μείωσης προήλθε από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, διευκρίνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στην αύξηση των καταθέσεων κατά 5% σε ετήσιο επίπεδο, από 43 δισ. το 2017 σε 45 δισ. το 2018, παρά την αποεπένδυση από τις θυγατρικές σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Επισήμανε, τέλος, την επίτευξη κερδών ύψους 80 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, έναντι ζημιών το 2017, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία.

«Η σημερινή γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων για τη χώρα, αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιστροφή των καταθέσεων, τον μηδενισμό του ELA και την επιστροφή στις αγορές», τόνισε ο ίδιος και επισήμανε ότι «παραμένει σημαντική πρόκληση η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το 2018 να έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες που διευκολύνθηκαν από τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου».

«Το 2018, η Τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στην κερδοφορία, ενώ στα μέσα Ιουλίου επέστρεψε και στις χρηματαγορές με την έκδοση ομολόγου Tier IΙ, ανοίγοντας για ολόκληρο τον κλάδο τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές», σημείωσε ο πρόεδρος και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενισχυμένη κεφαλαιακά και σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider