Τι περιμένουν οι τραπεζίτες από τη νέα κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουν οι τραπεζίτες από τη νέα κυβέρνηση
Η νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση γεμίζει αισιοδοξία τους τραπεζίτες που προσβλέπουν σε καλύτερη συνεργασία με την Πολιτεία και σε προώθηση των συστημικών λύσεων.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι μερικές από τις προσδοκίες που τρέφει ο τραπεζικός κλάδος για τη νέα πολιτική εποχή που ξημερώνει σήμερα στη χώρα.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση των 158 εδρών που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία γεμίζει αισιοδοξία τους τραπεζίτες που προσβλέπουν σε μια καλύτερη συνεργασία με την Πολιτεία και, κυρίως, στην προώθηση των συστημικών λύσεων που θα προκρίνουν την εξυγίανση του κλάδου.

«Περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία να κάνει αυτά που υποσχέθηκε και, κυρίως, να πετύχει διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης από 2% σε 4%», αναφέρει στο insider.gr κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Η έμφαση δίδεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και στη μείωση της φορολογίας που συνιστά καίρια οικονομική γραμμή της ΝΔ καθ’ όλη την αντιπολιτευτική της πορεία. «Είναι σημαντικό, επίσης, να βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας της χώρας», αναφέρει η ίδια πηγή.

«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει μπροστά τις μηχανές», αναφέρει κορυφαία εποπτική πηγή που υπογραμμίζει τη σημασία της ανταγωνιστικότητας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και, κυρίως, τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. «Επενδύσεις-ανταγωνιστικότητα-ρευστότητα είναι το τρίπτυχο της Γνώσης», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Θεσμών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και την ομαλή πορεία της χώρας με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Να βγουν τα Σχέδια από το «συρτάρι»

Επιτακτική είναι η ανάγκη επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει τις δύο συστημικές λύσεις που έχουν καταρτιστεί με στόχο την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το APS, γνωστό και ως «Σχέδιο ΤΧΣ», έχει μεν προωθηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), πλην όμως δεν έχουν δοθεί λύσεις σε καίριες παραμέτρους του σχεδίου, όπως το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης και της τιμολόγησης της εγγύησης Δημοσίου.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν ανησυχίες ότι το προηγούμενο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ είχε εγκλωβιστεί σε ιδεοληψίες που πυρπόλησαν αυτή την προσπάθεια. Αντίστοιχα, στο «συρτάρι» του Υπουργείου παραμένει το Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της ταχύτερης εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου υπογραμμίζουν την ανάγκη οι εν λόγω συστημικές λύσεις να προωθηθούν στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό ώστε να προστεθούν στο οπλοστάσιο των τραπεζών που καλούνται να μειώσουν τα NPEs κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021 προκειμένου να πάρει ξανά «μπρος» η οικονομία μέσω της χρηματοδότησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider