ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με το βλέμμα στο εξωτερικό διεκδικεί την κερδοφορία στις κατασκευές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με το βλέμμα στο εξωτερικό διεκδικεί την κερδοφορία στις κατασκευές
«Στην ΑΚΤΩΡ συντελείται μία κοσμογονία κι αυτό το ενστερνίζονται όλοι οι άνθρωποί μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αναστάσιος Καλλίτσάντσης.

Στο εξωτερικό και σε έργα που γνωρίζει καλά και στα οποία διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στρέφεται ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς τα νέα κατασκευαστικά έργα στη χώρα μας παραμένουν ελάχιστα. Βασικός στόχος για φέτος είναι να αποκατασταθεί η κερδοφορία του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος με τις ζημιές που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια «ροκάνιζε» τα κέρδη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων όπως οι Παραχωρήσεις, το περιβαλλοντικά έργα και οι ΑΠΕ.

«Στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος κατασκευών μέσα στο 2019» δήλωσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισημαίνοντας πως «η κατασκευαστική δραστηριότητα είχε υποστεί πιο έντονα τις συνέπειες του προσωποκεντρικού τρόπου διοίκησης του παρελθόντος». Δεδομένου πως τα έργα στην Ελλάδα «τα έργα στο εξωτερικό είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.

Ακόμη και εκεί όμως η επιλογή των έργων γίνεται με αυστηρά κριτήρια καθώς όπως σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης «η αναπλήρωση του ανεκτέλεστου με οποιοδήποτε κόστος, δεν είναι πλέον για εμάς αποδεκτή πρακτική… Προορισμός είναι η κερδοφορία και το αγώνισμα είναι μαραθώνιος μετ’ εμποδίων, όχι σπριντ». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου το βάρος θα δοθεί σε έργα «που γνωρίζουμε καλά και διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως σήραγγες, γέφυρες, έργα μετρό».

«Στην ΑΚΤΩΡ συντελείται μία κοσμογονία»

«Στην ΑΚΤΩΡ συντελείται μία κοσμογονία κι αυτό το ενστερνίζονται όλοι οι άνθρωποί μας», τόνισε ο κ. Καλλίτσάντσης μιλώντας για τα πεπραγμένα της διοίκησης που ανέλαβε πριν από περίπου έναν χρόνο. «Προχωρήσαμε στο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών, ειδικά στο εξωτερικό» σημείωσε. «Ήρθαμε κοντά στους πελάτες μας που δεν μας έβλεπαν τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε να χτίζεται μια στενή επικοινωνία με τις αναθέτουσες αρχές αλλά και τα στελέχη μας».

«Δεν θα ισχυριζόμουν ότι δεν έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, αλλά σίγουρα έχει αλλάξει η εικόνα δραστικά», τόνισε ακόμη ο κ. Καλλιτσάντσης και πρόσθεσε ότι «Αυτό που κατορθώσαμε να κάνουμε μετά από ατελείωτες μέρες και νύχτες στην ΑΚΤΩΡ είναι να μπει μία κατ’ αρχήν τάξη. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και ας μη ξεχνάμε πως καλούμαστε να θεραπεύσουμε όλα αυτά τα θέματα ενόσω η εταιρεία λειτουργεί κι ανταγωνίζεται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τον Κλάδο». Υποστήριξε, ακόμη, πως «υπάρχουν ακόμη έργα όχι μεγάλης βαρύτητας τα οποία εμφανίζουν αρνητικές εκπλήξεις». Ωστόσο η αναγνώριση των ζημιών στο τρίτο τρίμηνο του 2018 κάλυψε τα μεγαλύτερα κενά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Προβόπουλος. «Ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος με προκλήσεις για όλους, και για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος τονίζοντας ότι «η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μας απογοήτευσε: Ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών είχε εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας που θα οδηγούσε σε κατάρρευση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως τον τελευταίο χρόνο «η διοίκηση ολοκλήρωσε τις δεσμεύσεις της» για τις «μεγάλες αλλαγές στον όμιλο».

Σημαντική είναι η δραστηριότητα στον τομέα των παραχωρήσεων μέσω της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η εταιρεία συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τη ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τα οποία είναι «έργα που λιμνάζουν χρόνια». Η εταιρεία πρόσφατα επικράτησε και στο διαγωνισμό για την 40ετή παραχώρηση (με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης) της μαρίνας Αλίμου.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης παρακολουθεί τη συζήτηση για επεκτάσεις των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν «σημαντικές ευκαιρίες για τη δευτερογενή αγορά έργων παραχώρησης».

Για τον κλάδο των ακινήτων ο κ. Καλλιτσάντσης δήλωσε πως το βάρος πέφτει στη δεύτερη φάση επέκτασης του εμπορικού κέντρου Smart Park που θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο (ήδη το 80% των πρόσθετων 50.000 τ.μ. είναι μισθωμένο) ενώ υπεγράφη μνημόνιο με το δήμο Παλλήνης που διευκολύνει την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για το ακίνητο του πρώην κτήματος Καμπά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η REDS δεν μπορεί να κοιτάξει για την ώρα μεγάλα πράγματα. Περιμένουμε να καθαρίσει το περιβάλλον».

«Καλύτερες και πιο ορατές προοπτικές καταγράφονται στον Κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης σημειώνοντας ότι η υπό συγχώνευση θυγατρική ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ «αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας το επενδυτικό πλάνο που βρίσκεται υπό εξέλιξη». Πέντε νέα έργα συνολικής εγκατεστημένος ισχύος 195,6 MW βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή, με στόχο να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019.

Ο μετασχηματισμός του ομίλου

Ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε εκτενώς στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του ομίλου από τη νέα διοίκηση. «Αναπροσαρμόσαμε την έννοια της μητρικής εταιρείας από μια καθαρά μητρική οντότητα σε έναν ζωντανό πυρήνα που υποστηρίζει τις θυγατρικές. Οι θυγατρικές και τα υποκαταστήματα έπαψαν να είναι αποκεκομμένες νησίδες. Έγιναν δορυφόροι της μητρικής για να λειτουργούν συντονισμένα, με βάση συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο», σημείωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο όμιλος έχει 13.000 ανθρώπους σε 30 χώρες, αλλά «για πρώτη φορά φέτος απέκτησε διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού». Επόμενα βήματα είναι η αναγνώριση εντός του ομίλου περιοχών που μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που λειτουργούν με τη βοήθεια της πληροφορικής, με σταδιακή επέκταση της ενσωμάτωσης της πληροφορικής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τομέων και διαδικασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider