140 χρόνια Alpha Bank, 140 χρόνια μέρος της ιστορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
140 χρόνια Alpha Bank, 140 χρόνια μέρος της ιστορίας
140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Η Alpha Bank γιορτάζει φέτος τα 140 της χρόνια. 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας, τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1879, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος ίδρυσε στην πόλη της Καλαμάτας εμπορική επιχείρηση, η οποία σύντομα επεκτάθηκε και σε τραπεζικές εργασίες, ιδίως στην αγορά συναλλάγματος. Το 1918 ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος προχωρεί στο πιο αποφασιστικό επιχειρηματικό του βήμα ιδρύοντας την Τράπεζα ''Ι.Φ. Κωστοπούλου και Σία'' με τη νομική μορφή της ετερόρρυθμης εταιρείας.

Δύο χρόνια αργότερα η Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "Τράπεζα Καλαμών". Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας Τραπέζης εκλέγεται ο Διονύσιος Π. Λοβέρδος, Γενικός Διευθυντής της Λαϊκής Τραπέζης. Το 1922 ο εμπορικός οίκος Ι.Φ. Κωστοπούλου ιδρύει εκ νέου τραπεζικό Τμήμα αυτή τη φορά με έδρα την Αθήνα.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται από την Εμπορική Τράπεζα η Commercial Bank of the Near East -η σημερινή Alpha Bank London- της οποίας ένας από τους πρώτους μετόχους υπήρξε ο εμπορικός οίκος I.Φ. Κωστοπούλου. Το 1924, η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύεται με το τραπεζικό Τμήμα του εμπορικού οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου δημιουργώντας ένα νέο τραπεζικό ίδρυμα με την επωνυμία ''Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως''.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, από την αρχή μέχρι σήμερα, συνέβησαν πολλά μικρά αλλά και μεγάλα γεγονότα και η Alpha Bank ήταν πάντα εδώ. Πιστή στις σταθερές αξίες της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της εξέλιξης και της προόδου.

Ήταν εδώ όταν ξεκίνησε να εκπέμπει η τηλεόραση, αλλά και όταν διατυπώθηκε η θεωρία της σχετικότητας ή όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι και ήταν η πρώτη στην Ελλάδα, που έκανε εφικτή τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών από προσωπικό υπολογιστή.

Με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, συνεχίζει αδιάκοπα τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider