Γεμίζουν τα καρότσια του σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεμίζουν τα καρότσια του σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού
Στα ύψη είναι η ζήτηση για απολυμαντικά και τρόφιμα όπως μακαρόνια και όσπρια, την ίδια ώρα που στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις σε τρόφιμα, απολυμαντικά και χαρτικά στα σούπερ μάρκετ λόγω του κορονοϊού, με τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων να προετοιμάζονται για την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, στελέχη της αγοράς αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύουν ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντα πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και πως δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι καταναλωτές.

Το Σαββάτο μάλιστα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, παρατηρήθηκαν στα σούπερ μάρκετ εικόνες με καταναλωτές να συνωστίζονται για να ψωνίσουν και άδεια ράφια, καθώς οι υπάλληλοι δεν προλάβαιναν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση και να τα ξαναγεμίσουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου, απήθυνε έκκληση στου πολίτες. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνετε όλοι μαζί στα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ως προς την επάρκεια των τροφίμων. Τα αποθέματα της χώρας είναι άνω των 3 μηνών. Κάθε μέρα τα σούπερ μάρκετ θα έχουν τροφοδοσία. Άρα το να πηγαίνετε στο σούπερ είναι εκτός από επικίνδυνο, ανεύθυνο και αχρείαστο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης συνέστησε στους πολίτες να μην τρέχουν στα σούπερ μάρκετ τονίζοντας ότι είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά όπως και οι λαϊκές αγορές.

Οι καταναλωτές σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας αλλά και απολυμαντικά καθαριστικά και χαρτικά μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας. Συγκρίνοντας τις συνολικές πωλήσεις της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα με την αντίστοιχη περυσινή, η συνολική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου αναπτύχθηκε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε αξία, στο +23,9%.

Σημαντική αύξηση των πωλήσεων παρατηρήθηκε σε πέντε κατηγορίες προϊόντων: υγρά καθαριστικά/απολυμαντικά (αύξηση 721%), μαντηλάκια και αντιβακτηριδιακά (αύξηση 709,3%), αντισηπτικά υγρά (αύξηση 495,5%), σαπούνια (αύξηση 204%) και χλωρίνη (αύξηση 85,5%).

Άλλωστε στελέχη της αγοράς επισήμαναν τις προηγούμενες μέρες ότι πρόβλημα με την επάρκεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχει μόνο στα αντισηπτικά (υγρά χεριών, μαντηλάκια, κτλ.) λόγω της τεράστιας ζήτησης.

Στα ύψη η ζήτηση για αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις τροφίμων μακράς διάρκειας όπως αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια αλλά και κατεψυγμένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, στα τρόφιμα, πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το αλεύρι που παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων σε αξία 141,9% και ακολουθούν τα ζυμαρικά με αύξηση 140,1%, τα όσπρια με αύξηση 136,4%, το ρύζι με αύξηση 126,2% και το γάλα εβαπορέ με αύξηση 90,7%.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν μάλιστα η ζήτηση για τρόφιμα θα παραμείνει υψηλή και το επόμενο διάστημα με τους καταναλωτές να «στοκάρουν» είδη πρώτης ανάγκης. Διαβεβαιώνουν ωστόσο κι εκείνοι από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελλείψεων.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης το παρουσίασε, όπως ήταν και αναμενόμενο η Θεσσαλονίκη με 36,4%, καθώς εκεί εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, ενώ ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης με 29,4%, καθώς και η Αττική με 29,1%.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα και προετοιμάζονται ώστε η αγορά να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων τους με το υπουργείο Ανάπτυξης μάλιστα, ζήτησαν να διευρυνθεί το ωράριο τροφοδοσίας, έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλή η τροφοδοσία των καταστημάτων, αίτημα το οποίο φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider