Ψηφιακά άλματα με συνεργασία τραπεζών-Δημοσίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακά άλματα με συνεργασία τραπεζών-Δημοσίου
Εκτός από τις προσπάθειες που γίνονται χωριστά από κάθε τράπεζα, επιχειρούνται και συνέργειες με το Δημόσιο μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Εκτός από τις τράπεζες, που επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά στην πανδημία του κορονοϊού με ψηφιοποίηση σημαντικών υπηρεσιών τους, σημαντική πρόοδο έχει καταγράψει και το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, εκτός από τις προσπάθειες που γίνονται χωριστά από κάθε τράπεζα, επιχειρούνται και συνέργειες με το Δημόσιο μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κωδικοί e-banking που απαιτούνται πλέον για ορισμένες υπηρεσίες στον ιστότοπο gov.gr, ως μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για τις συναλλαγές των πολιτών, όπως έχει αναφέρει το insider.gr.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών, σε εξέλιξη βρίσκονται και νέες πρωτοβουλίες. Τα στοιχεία επικαιροποίησης που ζητούν οι τράπεζες σε ετήσια βάση από τους πελάτες τους θα αντλούνται πλέον απευθείας από το taxisnet -με τη συγκατάθεση φυσικά του χρήστη για πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα που ζητούν οι τράπεζες, όπως εκκαθαριστικό, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

«Ταλαιπωρία» η διαδικασία της επικαιροποίησης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία της επικαιροποίησης -η οποία επιβάλλεται από τους εποπτικούς φορείς στις τράπεζες της Ευρωζώνης- ταλαιπωρεί αρκετά τους πελάτες, καθώς μόλις μέχρι πρόσφατα απαιτούνταν η επίσκεψη στο κατάστημα, αφού πολύ αργά οι τράπεζες ενσωμάτωσαν την επιλογή της αποστολής των εγγράφων ηλεκτρονικά στο εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.

Η ιδέα της «συνεργασίας» μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών υπήρχε πολύ καιρό στο τραπέζι, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, ωστόσο υπό την πίεση της πανδημικής κρίσης βρέθηκε κοινός τόπος ώστε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για μείωση της γραφειοκρατίας.

Θυμίζεται, επίσης, η προσπάθεια που γίνεται και σε επίπεδο «κόκκινων» δανείων, και συγκεκριμένα για τις υποθέσεις που βρίσκονται στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη, ώστε να γίνεται διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των οφειλετών μέσω του taxisnet για να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ανάλογες συνέργειες έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και, συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη νέα κατοικία που λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο, όπου οι αιτήσεις «τραβούν» απευθείας στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider