Moody’s: Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα «σώσει» την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα «σώσει» την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
Ο οίκος Moody’s προβλέπει πως η ύφεση της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 5% εφέτος, λόγω του δίμηνου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα και λόγω της αυξημένης εξάρτησής της από τον κλάδο του τουρισμού.

Θετικά κρίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως τονίζει σε σχετική έκθεσή του, η χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το Ευρωσύστημα οι συστημικές τράπεζες θα περιορίσει τις πιέσεις που δέχονται στο μέτωπο της κερδοφορίας τους. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ παρέχουν φθηνή χρηματοδότηση σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο η σημαντική είδηση του Απριλίου ήταν ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει αποδεκτά ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι δεν φέρουν την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η «ανάσα» που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ θα τις βοηθήσει στην προσπάθεια να μειώσουν τις προκλήσεις που γεννά για την κερδοφορία τους η πανδημία του κορονοϊού, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι έχει περιοριστεί η «ποιότητα» των δανειακών ευκαιριών και περιορίζονται τα έσοδα.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 12,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος Moody’s αξιολογεί ως εξής τις ελληνικές τράπεζες:

Alpha Bank: αξιολόγηση Caa1, σταθερό outlook

Eurobank: αξιολόγηση Caa1, θετικό outlook

Εθνική Τράπεζα: αξιολόγηση Caa1, σταθερό οutlook

Τράπεζα Πειραιώς: αξιολόγηση Caa2, σταθερό outlook

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος Moody’s προβλέπει πως η ύφεση της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 5% εφέτος, λόγω του δίμηνου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα και λόγω της αυξημένης εξάρτησής της από τον κλάδο του τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider