Με ρυθμούς fast-track προχωρούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, με στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας 15 δισ. ευρώ στην οικονομία έως το τέλος του έτους.
Ήδη έχουν εγκριθεί δάνεια 1 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του προγράμματος συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας επιδότηση επιτοκίου. Παρά την καθυστέρηση λόγω ελλιπών φακέλων, εγκρίθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα 3.200 δάνεια την εβδομάδα που πέρασε και έχουν αποσταλεί στις τράπεζες για εκταμίευση.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο αναμένεται να διοχετεύσει ρευστότητα 7 δισ. ευρώ, μέσω της μόχλευσης δανείων 2 δισ. ευρώ. Ήδη, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος, κατατέθηκαν 55.000 αιτήσεις –γεγονός που αντανακλά την ανάγκη για φθηνή και άφθονη ρευστότητα στην αγορά.
Σε ετοιμότητα οι τράπεζες
Την επιχειρησιακή ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους οι τραπεζίτες από το Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εκταμιεύσουν τα δάνεια που ανταποκρίνονται στο προφίλ των δύο προγραμμάτων και πληρούν τα χρηματοδοτικά τους κριτήρια.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προβεί σε δανειοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και προσβλέπει να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Εγγυοδοτικού. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, εκτιμά μάλιστα πως στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε ότι για το ΤΕΠΙΧ ήδη οι επιτροπές των τραπεζών ενέκριναν 1,6 δισ. ευρώ και οι εγκρίσεις θα αγγίξουν τα 2 δισ. την επόμενη εβδομάδα. Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει δοθεί στις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ και σίγουρα πριν το τέλος Ιουνίου θα έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα δάνεια, ανέφερε ο ίδιος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, εκτίμησε στο ίδιο πάνελ ότι το χρηματοδοτικό κενό των επιχειρήσεων από την πανδημία το 2020 φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. «Με τα κρατικά προγράμματα που υπάρχουν ήδη (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοτικό σύνολο 9 δισ. ευρώ - ΤΕΠΙΧ 2 δισ. ευρώ, Εγγυοδοτικό 7 δισ. ευρώ) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ οι τράπεζες θεωρώ ότι θα καλύψουν τα υπόλοιπα κυρίως μέσω χρήσης ήδη εγκεκριμένων ορίων κεφαλαίων κίνησης», ειπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Alpha Bank, τέλος, ο CEO Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε πως μέσω ρυθμίσεων η Alpha Bank έχει προσφέρει 4 δισ. στους βιώσιμους πελάτες της, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.