Τα χιώτικα σαλιγκάρια «τρέχουν» στο εξωτερικό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα χιώτικα σαλιγκάρια «τρέχουν» στο εξωτερικό

Σαλιγκάρια με άρωμα μαστίχας, φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο, καπνιστό φιλέτο σαλιγκαριού με απάκι και ελαιόλαδο ή άγρια αγκινάρα, λιαστή ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης αλλά και νωπά σαλιγκάρια αποτελούν κάποια από τα πρωτότυπα προϊόντα του εκτροφείου σαλιγκαριών Chios Snail Farm στην περιοχή Δοξαρά-Βασιλεώνoικο στη Χίο.

Το εκτροφείο έχει ως αντικείμενο την αναπαραγωγή, εκτροφή και διάθεση σαλιγκαριών Helix Aspersa Muller και maxima (κρητικός κοχλιός).

Ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στην κρίση και μέσα στα τρία χρόνια της λειτουργίας του ασχολείται με την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση. Όπως αναφέρει o ιδιοκτήτης της μονάδας, Γαρύφαλλος Σινάγκης, η δραστηριότητα του εκτροφείου επεκτείνεται συνεχώς και ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης η κατασκευή του μεταποιητηρίου. «Τα σαλιγκάρια διατίθενται νωπά και σε βαζάκια σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα ειδών διατροφής στην Ελλάδα αλλά γρήγορα αναπτύξαμε και συνεργασία με αγορές του εξωτερικού. Η βασική χώρα εξαγωγής είναι η Ιταλία ενώ σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται οι εξαγωγές στην Άπω Ανατολή», σημειώνει μιλώντας στο insider. gr.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε να ασχολείται με τη μεταποίηση και υποστήριξε ότι παράγεται ένα υψηλής ποιότητας προϊόν καθώς «ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες του νησιού αλλά και το λανσάρισμά του ως παραδοσιακού προϊόντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι για παράδειγμα το σαλιγκάρι με άρωμα μαστίχας, εφόσον αυτό αναπτύσσεται σε μαστιχόδεντρα».

Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα δημοφιλές προϊόν λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Το κρέας των σαλιγκαριών έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα κρέατα. Παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Έχει δέκα φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα. Γίνονται δύσπεπτα όταν δεν είναι καθαρά, δεν καθαρίζονται από το σάλιο και σερβίρονται με σάλτσες πλούσιες σε λίπη. Με τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται χαβιάρι άριστης ποιότητας. Τα οξέα του βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης. Τα Ω3 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα και ευεργετικά στην διατροφή και υγεία του ανθρώπου, καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συνθέσει και για αυτό πρέπει να τα λάβει με την διατροφή του. Τα Ω3 λιπαρά παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και δρούν βοηθητικά σε αλλεργίες και κατάθλιψη.

«Από το πρωτογενές κομμάτι μέχρι τη μεταποίηση, το σαλιγκάρι αποτελεί ένα ιδιαίτερο προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Θεωρώ ότι αποτελεί μια καλή επένδυση για όλους όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο βέβαια κατά περίπτωση έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γι' αυτό και κάθε παραγωγός-έμπορος δημιουργεί ένα ξεχωριστό προϊόν», αναφέρει ο κ. Σιναγκής.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3.870 είδη σαλιγκαριών του γένους helix. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 400 είδη που από αυτά περίπου 30 είδη είναι βρώσιμα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα σαλιγκάρια είναι το ότι είναι κουφά, έχουν καρδιά που χτυπάει όπως η ανθρώπινη με διαφορά ότι αποτελείται από ένα κόλπο και μια κοιλιά.

Στο Chios Snail Farm η εκτροφή γίνεται σε κλειστού τύπου δυχτιοκήπιο 1020 τμ. Μέσα στο διχτυοκήπιο υπάρχει σύστημα υδρονέφωσης που εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής και διαβίωσης των σαλιγκαριών.

Τα παραγόμενα σαλιγκάρια τρέφονται με ειδικά σιτηρέσια που περιέχουν πιστοποιημένα συστατικά για ζωοτροφές. Η παραγωγή γίνεται σε ετήσια βάση λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών του νησιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider