Χρηματοδοτικές «ανάσες» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργία νέων funds, εθνικό μητρώο νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτόμες ιδέες που γίνονται πράξη, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια το εγχώριο startup οικοσύστημα, το οποίο δείχνει να εξελίσσεται παρά την όποια μορφής κρίσης υπομένει η χώρα. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς μάλιστα, η κινητικότητα δείχνει να αυξάνει το τελευταίο διάστημα, γεγονός που θα εντείνει τον βηματισμό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τοποθετώντας την χώρα σε στρατηγική θέση στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Οι επενδύσεις της... τελευταίας εβδομάδας
Στις πιο πρόσφατες κινήσεις του χώρου, συγκαταλέγεται η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική FlexCar, την εταιρεία που ίδρυσαν το 2018, ο Γιώργος Δεσύλλας και ο Κωνσταντίνος Δάβαρης με στόχο να αλλάξουν το τομέα του leasing αυτοκινήτων. Η FlexCar, η οποία με ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα δίνει την δυνατότητα σε καταναλωτές να αποκτήσουν αυτοκίνητο, απουσία γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και με ευελιξία ως προς την εξυπηρέτηση, έλαβε την χρηματοδοτική στήριξη διεθνών θεσμικών επενδυτών όπως οι VentureFriends, η Seaya Ventures, το Uni.Fund, η Frontline. Στόχος, να εξελίξει περαιτέρω την υπηρεσία της αλλά και να επεκταθεί σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Η εταιρεία κέντρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών γιατί όπως αναφέρθηκε, παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και αυξανόμενη κερδοφορία διευρύνοντας τις προσδοκίες για να φτάσει σε επίπεδο unicorn στο μέλλον.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η νέα ελληνική last mile delivery startup, Ferto, ολοκλήρωσε την pre-seed επένδυσή της από ιδιώτες επενδυτές, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ. Η πλατφόρμα που συνδέει τοπικά καταστήματα, καταναλωτές και διανομείς προσφέροντας άμεσο last-mile delivery προϊόντων κάθε κατηγορίας σε 20 λεπτά, ξεκίνησε την δραστηριότητά της στις αρχές του τρέχοντος έτους. Με την ρευστότητα που απέκτησε φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργαζόμενων καταστημάτων της στην Αττική καθώς και να διευρύνει τη ομάδα της. Η ιδέα των συνιδρυτών της - Μιχάλης Σφικτός (TaxiBeat co-founder), Ekin B. Ozturk (Standard & Poor’s) και Αλέξανδρος Θεοδωρίδης (Olayan Investment) - χαρακτηρίζεται και εδώ πολλά υποσχόμενη αφού τα τοπικά καταστήματα αδυνατούν να εκπροσωπηθούν από τις υπάρχουσες επιλογές λόγω του κόστους προμήθειας που κυμαίνεται από 15% -30%, υστερώντας έτσι σε ανταγωνιστικότητα.
Περί τα 1,2 εκατ. ευρώ, σήκωσε επίσης προ εβδομάδας και η Code BGP. To Marathon VC αποφάσισε να επενδύσει στο spinoff του ΙΤΕ το οποίο μετρά μερικούς μήνες λειτουργίας και έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα καλύτερο και πιο ασφαλές Internet, μέσα από την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των διαχειριστών δικτύου. Τα προβλήματα που φιλοδοξεί να λύσει το προϊόν που θα αναπτύξει η Code BGP, των ερευνητών Ξενοφώντα Δημητρόπουλου (CEO), Βασίλειου Κοτρώνη (CTO) και Λευτέρη Μανασσάκη (COO), είναι οι επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking λόγω της έλλειψης εγγενούς ασφάλειας στο πρωτόκολλο BGP.
Νέες συνέργειες, νέες δράσεις και νέα εργαλεία
Ένα βήμα πιο κοντά στην χρηματοδότηση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» και οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μετά και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος με την «Συμμετοχές 5G», την εταιρεία που διαχειρίζεται το Phaistos Investment Fund. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και με στόχο την διαμόρφωση οικοσυστήματος για την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς στην Ελλάδα, οι τεχνοβλαστοί και οι επιχειρήσεις του Λεύκιππος θα μπορούν να εξετάζονται από τη Συμμετοχές 5G για ενδεχόμενη χρηματοδότηση από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός ενώ θα λαμβάνουν και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξή των λύσεών τους.
Ευκαιρίες εκπαίδευσης, δικτύωσης αλλά και επαφή με επενδυτές για την άντληση χρηματοδότησης προσφέρθηκαν σε 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Greek Startup Universe (USG). H πρωτοβουλία μάλιστα υποστηρίχτηκε από αρκετούς φορείς μεταξύ των οποίων το ΥΠΑΝ και το Elevete Greece αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προαναφερθείσες επενδυτικές, συνεργατικές κι εκπαιδευτικές κινήσεις μάλιστα δεν είναι οι μόνες που πραγματοποιούνται στην σκακιέρα των startup το τελευταίο διάστημα. Η σύσταση τόσο του Εθνικού Μητρώου για startups όσο και νέων fund, είναι δύο ακόμα δομικά συστατικά που δίνουν μια ολοκληρωμένη μορφή στην εγχώρια startup σκηνή.
Στην πρώτη περίπτωση, η χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων μετά και την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, Elevate Greece, έχει αρχίσει ήδη να δρέπει καρπούς. Οι 400 περίπου επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο κατόπιν αξιολόγησης έδωσαν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαρτογραφήσει το ελληνικό οικοσύστημα καθώς και να σχεδιάσει πρόσθετα εργαλεία και δράσεις για την ενίσχυσή του.
Ένα εξ αυτών ακούει στο όνομα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece. Οι startup που είναι σήμερα εγγεγραμμένες στο μητρώο Elevate Greece με τουλάχιστον πέντε εργαζόμενους και τζίρο άνω των 100.000 ευρώ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 14 Ιουλίου για να διεκδικήσουν ένα από τα 10 βραβεία του διαγωνισμού τα οποία συνοδεύονται κι από χρηματικό έπαθλο που φτάνει ανά περιπτώσεις τις 50.000 ευρώ.
Ένα δεύτερο που προέκυψε μετά και την χαρτογράφηση την νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του Elevate Greece αφορά στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τα στοιχεία του Elevate Greece επιβεβαίωσαν το σχετικό έλλειμα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας, γεγονός που ώθησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να διερευνά σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αυτές την καθιέρωση στοχευμένων κινήτρων και δράσεων για την ενίσχυσή τους.
Νέα funds στον προσκήνιο
Επισφράγισμα της προαναφερθείσας κινητικότητας αλλά και απόδειξη του ότι η ελληνική startup σκηνή έχει ωριμάσει αποτελεί και η δημιουργία νέων fund στη χώρα. Το 2021 ξεκίνησε με την προοπτική δημιουργίας πέντε νέων επενδυτικών κεφαλαίων, μερικά εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί κι άλλα να αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, ως συνέχεια της επενδυτικής πλατφόρμας Εquifund που ήδη τρέχει εδώ και δύο χρόνια στη χώρα μας.
Στην λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε αρχικά το Fund Φαιστός, το οποίο εξετάζει ήδη σε ποιες startups θα αξιοποιήσει την προίκα των 93 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από τον διαγωνισμό συχνοτήτων καθώς και ότι προστέθηκε σε αυτή από ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, το Marathon Venture Capital του Equifund έχει ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας νέου Fund με αρχικά κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα και το Venture Friends συγκροτεί ένα τρίτο fund με κεφάλαια υπό διαχείριση που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ. Με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, το νέο Tecs capital Fund επικεντρώνεται επίσης σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
O κατάλογος δεν σταματά εδώ. Σε startup επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια προετοιμάζεται να επενδύσει και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Παράλληλα το σημαντικό κενό που υπάρχει στην χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών ή καινοτόμων εφαρμογών που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια έρχεται να καλύψει το νέο ειδικό ταμείο «AccelerateΤΤ», ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον για το αντικείμενο δραστηριότητας των εγχώριων startups καταγράφεται και από το εξωτερικό με όνομα όπως το ευρωπαϊκό Earlybird, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά και το Βουλγαρικό LAUNCHub να έχουν ακουστεί κατά διαστήματα.
Όλα τα παραπάνω εγχειρήματα παρουσιάζουν, ήδη, έναν πλούσιο απολογισμό, κυρίως όμως προοικονομούν πολλά «επόμενα βήματα» και προοπτικές για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο δεν θα φτάσει σε εκτόπισμα τη Σίλικον Βάλει, αλλά σίγουρα θα αυξήσει αισθητά το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή.