Εναλλακτικά σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης και κυρίως των εσωτερικών χώρων από τις 15 Ιουλίου βρίσκονται στο «τραπέζι», με τις τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση να αναμένονται στην αρχή της εβδομάδας. Η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάλλαξη Δέλτα, έφερε δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με όσα είχαν ανακοινωθεί για τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε αμιγείς και μεικτούς εσωτερικούς χώρους, όπου στην πρώτη περίπτωση θα δέχονταν μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες και στη δεύτερη, και τους μη εμβολιασμένους που προηγουμένως θα έχουν κάνει ράπιντ τεστ ή μοριακό τεστ.
Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας
«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης» επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στο Mega o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι είναι «άλλο ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».
Στα σενάρια που έχουν έχουν έρθει στο προσκήνιο της τελευταίες μέρες είναι είτε να καθυστερήσει κι άλλο το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, είτε να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στην πληρότητα ή ακόμη και το ενδεχόμενο ή εσωτερικοί χώροι να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους.
Η εφαρμογή για τους ελέγχους
Πάντως η εφαρμογή με την οποία θα γίνεται ο έλεγχος των εμβολιασμένων πελατών στα καταστήματα, θα είναι έτοιμη στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ και η κεντρική της ιδέα είναι ότι θα μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Κατά την είσοδο των πελατών, η εφαρμογή θα ελέγχει είτε το έγγραφο πιστοποιητικό, είτε το ηλεκτρονικό και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα. Όταν η εφαρμογή βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.
Σε αναβρασμό ο κλάδος της εστίασης
Την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στους επιχειρηματίες του κλάδου. Αφενός τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα και αφετέρου οι νέες κυρώσεις που προβλέπουν προσωρινό «λουκέτο» ακόμη και με την πρώτη παράβαση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων να αποστέλλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την ανάκληση της διάταξης με τις κυρώσει από την ΚΥΑ, κάνοντας λόγο για κατάφορη αδικία και άνιση αντιμετώπιση σε βάρος των επιχειρήσεων.
Ήδη εξάλλου, το πλάνο λειτουργίας, για διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε δύο κατηγορίες με επιλογή που θα κάνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, είχε δημιουργήσει από την πρώτη στιγμή προβληματισμό στους επιχειρηματίες που υπογράμμιζαν ότι δεν είναι δυνατό να κάνουν επιλογή των πελατών τους και επιπλέον να προχωρούν σε έλεγχο σε όποιον επιθυμεί να μπει στο μαγαζί τους.
Πέραν των παραπάνω πάντως, ο κλάδος ανησυχεί και για την βιωσιμότητά του την «επόμενη μέρα». Οι περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της εστίασης φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα ενώ τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία σταματούν. Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν αιτήματα σχετικά με τη στήριξη του κλάδου και τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι απαντήσεις που πήραν, σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει στο insider.gr o διευθυντής της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος, δεν ήταν θετικές.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΟΕΣΕ έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας συνολικά 6 παρεμβάσεις, μέτρα δηλαδή που θα στηρίξουν τον κλάδο τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη λειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ και νυχτερινών κέντρων ενώ όσα θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρου, αναμένεται να δώσουν μία πρώτη εικόνα σχετικά με το πώς, πιθανόν, θα λειτουργήσει και από το φθινόπωρο ο κλάδος.