Δέντρα πολλών δεκαετιών ξεριζώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες για να κάνουν «χώρο» σε νέα κτήματα με σταφύλια που χρειάζονται για την παραγωγή του prosecco, του ιταλικού κρασιού με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.
Αυτό καταγγέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Miane και άλλων 14 χωριών που βρίσκονται στους διάσημους «προστατευμένους» από την Unesco λόφους Conegliano και Valdobbiadene, καθώς κάνουν λόγο για ανεξέλεκτη επέκταση της παραγωγής από νέους και «άσχετους» παραγωγούς κρασιού, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κάτοικος της περιοχής καταγγέλει πως τα νέα οινοποιεία στην περιοχή προκαλούν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και αποτελούν πηγή κινδύνου για την υγεία των ντόπιων, λόγω της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, η οποία έχει αυξηθεί κατά 36% τα τελευταία οκτώ χρόνια, στην περιοχή.
Το ενδιαφέρον στην περιοχή Treviso αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2009, όταν τα κρασιά της περιοχής δέχθηκαν τον ανώτατο χαρακτηρισμό DOCG (controlled and guaranteed origin). Ενώ σημαντική είναι η αύξηση ενδιαφέροντος για την παραγωγή prosecco με τον χαρακτηρισμό DOC, ο οποίος έχει λιγότερο αυστηρά κριτήρια παραγωγής, στην περιοχή. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικά τα κέρδη από την παραγωγή prosecco που πλήθος παραγωγών άλλαξαν την μέχρι στιγμής παραγωγή τους, ενώ υπήρξε και είσοδος «άσχετων» με την οινοποιία επιχειρηματιών».
Όπως αναφέρεται στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2020, οι αρχές του Veneto διένειμαν επιχορηγήσεις ύψους 480 εκατ. ευρώ στον κλάδο της οινοποίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να πηγαίνει σε παραγωγούς Prosecco.
Η τοπική ηγεσία, από την πλευρά της, αρνείται πως η επέκταση της παραγωγής είναι ανεξέλεγκτη και πως εργάζονται για τον καθορισμό οδηγιών βιώσιμης παραγωγής. Μάλιστα, σημειώνουν πως η πρόσφατη παραχώρηση πρόσθετων εκτάσεων, 6.250 εκταρίων σε παραγωγούς, είναι ένα προσωρινό μέτρο για να αντιμετωπιστούν έκτακτες περιστάσεις όπως καταστροφές από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, αλλά και για να καληφθεί η αυξημένη ζήτηση της αγοράς.