Coca Cola ΗΒC: Επιδεικνύει «αντοχές» σε έξι αρνητικά σενάρια – Πώς βιώνει τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coca Cola ΗΒC: Επιδεικνύει «αντοχές» σε έξι αρνητικά σενάρια – Πώς βιώνει τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στις δραστηριότητες του ομίλου, οι αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος και το κόστος των πρώτων υλών. Το στοίχημα επέκτασής της στην αιγυπτιακή αγορά. Τι αναφέρεται στην ετήσια ολοκληρωμένη έκθεση για το 2021.

Διατήρηση του «εύθραυστου γεωπολιτικού περιβάλλοντος» για ορισμένο διάστημα ακόμη αναμένει η Coca Cola HBC, όπως αποτυπώνεται στην ολοκληρωμένη ετήσια έκθεσή της για το 2021 που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικά 24ωρα και περιλαμβάνει αναφορές στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εχθροπραξίες έχουν ήδη συμπληρώσει έναν μήνα - ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία - και η Coca Cola HBC σχεδιάζει με προσοχή τα επόμενα βήματά της, ως ένας όμιλος με μεγάλη έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά.

«Εστιάζουμε στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μας που βρίσκονται στις εμπλεκόμενες χώρες», τονίζει ο όμιλος στην έκθεσή του, υπενθυμίζοντας ότι από καιρό είχε καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των δραστηριοτήτων του στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, η Coca Cola HBC έκλεισε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ρωσική εισβολή σε ουκρανικό έδαφος το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ουκρανία, ενώ αναζητούσε λύση για τα 10 εργοστάσια που λειτουργεί στη Ρωσία.

Στις 8 Μαρτίου η μητρική εταιρεία, The Coca-Cola Company, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. «Θα σταματήσει η πώληση προϊόντων της Coca-Cola στη Ρωσία και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες της υλοποίησής της», σχολίαζε πηγή της Coca-Cola HBC στο insider.gr, μια ημέρα αργότερα (Βηματισμό αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία), καθώς ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι εναρμονίζεται με την απόφαση της μητρικής.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2021, οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος και τη διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, που επηρεάζει τις τιμές του αλουμινίου και των πλαστικών μπουκαλιών (PET). Η Coca Cola HBC καταδεικνύει επί της ουσίας τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη ραγδαία υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και την ισχυρή άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι και τα αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας παραδοσιακά μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον όμιλο. Από τις δύο αυτές χώρες προήλθε, μάλιστα, το 20% του όγκου πωλήσεων και τα EBIT για το 2021.

Τα έξι αρνητικά σενάρια και οι «αντοχές» του ομίλου

Η Coca-Cola HBC εξέτασε διεξοδικά έξι αρνητικά σενάρια που συνδέονται με υπαρκτούς κινδύνους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του ομίλου και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του. Αναλυτικά:

Σενάριο 1: Ο αντίκτυπος των ακραίων μεταβολών στην αγορά συναλλάγματος, με έμφαση στην υποτίμηση στο ρωσικό ρούβλι και οι επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Σενάριο 2: Καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον όγκο των πωλήσεων για μια σειρά από λόγους όπως η στάση των μετόχων, η ικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν την οικονομική ανάκαμψη στη σκιά της πανδημίας και οι επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Σενάριο 3: Μείωση των εκτιμήσεων για τα έσοδα από τις πωλήσεις για μια σειρά από λόγους όπως οι αλλαγές που επέφερε στην καταναλωτική ζήτηση η πανδημία.

Σενάριο 4: Εστίαση των μετόχων σε θέματα που συνδέονται με τη ζάχαρη και τη φορολόγηση των ειδών συσκευασίας.

Σενάριο 5: Ο αντίκτυπος από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Σενάριο 6: Ο αντίκτυπος από την αύξηση του λειτουργικού κόστους που συνδέεται με το νερό, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Τα ανωτέρω σενάρια εξετάστηκαν τόσο κατά μόνας όσο και συνδυαστικά, αποδεικνύοντας πως, λόγω των σταθερών ταμειακών ροών του, ο όμιλος είναι σε θέση να διαχειριστεί τις επιπτώσεις κάθε αρνητικού σεναρίου, μέσω αναπροσαρμογών, εάν απαιτηθεί, στα λειτουργικά του σχέδια εντός των φυσιολογικών επιπέδων των δραστηριοτήτων του», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Αξιολογώντας τους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο, τις μελλοντικές μας επιδόσεις σε όρους φερεγγυότητας ή ρευστότητας, καταλήξαμε ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλή θέση προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους χρηματοοικονομικούς, λειτουργικούς και στρατηγικούς κινδύνους που ελλοχεύουν», τονίζεται.

Το «μοναδικό προφίλ ρίσκου» της αιγυπτιακής αγοράς

Τον Αύγουστο του 2021 η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Αιγύπτου, μέσω της εξαγοράς της Coca-Cola Bottling Company of Egypt.

Η εξαγορά, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με την Coca-Cola HBC να κατέχει πλέον, μέσω της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της, Coca-Cola HBC Holdings BV, το 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt.

Τα σχέδια της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά εμφανίζονται αρκετά φιλόδοξα, αφού δρομολογείται μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας.

Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του 2021, παρά το γεγονός πως η Coca-Cola HBC διαθέτει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στη δραστηριοποίησή της στις αναδυόμενες αγορές, η Αίγυπτος παρουσιάζει ένα «μοναδικό προφίλ ρίσκου». Για τον λόγο αυτό, ο όμιλος δηλώνει πως εργάζεται στενά με την αιγυπτιακή ομάδα, προκειμένου να κατανοήσει πλήρως τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που κληρονομεί από την εξαγορά της αιγυπτιακής εταιρείας.

Σύμφωνα πάντα με την Coca-Cola HBC, μετά από αρκετά ταραχώδη χρόνια, η κυβέρνηση της Αιγύπτου προσφέρει σταθερότητα, ενώ έχει προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο μακροοικονομικό πεδίο, γεγονός που της εξασφαλίζουν ένα θετικό outlook. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα έργα υποδομών (σιδηρόδρομοι, δρόμοι και γέφυρες) προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση σταθερότητα.

Όπως σημειώνει ο όμιλος, οι δραστηριότητές του στην Αίγυπτο συνοδεύονται από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα ασφαλείας, ικανό να προστατεύσει assets και ανθρώπινο δυναμικό.

Η οικονομία της Αιγύπτου δρα σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η χώρα εισάγει αγαθά, καταβάλλοντας το τίμημα σε δολάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, τυχόν ακραίες μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος, σε συνδυασμό, με τη συνέχιση της ανόδου του πληθωρισμού, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την κερδοφορία. «Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις αβεβαιότητες», σπεύδει να επισημάνει η Coca Cola HBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βηματισμό αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία

Coca Cola HBC: Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή

«Κόβει» τις εκτιμήσεις της για την Coca Cola HBC η Deutsche Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider