Πώς «κινείται» η κτηματαγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «κινείται» η κτηματαγορά στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας
Ακίνητα
Συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα αγοραστών που αναζητούν μια πιο οικονομική κατοικία, με τις υποδομές να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πώς διαμορφώνονται τιμές και ζήτηση, σύμφωνα με την Engel & Völkers Ελλάδας.

Τα δυτικά προάστια συγκεντρώνουν μεγάλη μερίδα αγοραστών που αναζητούν μια πιο οικονομική κατοικία, με τις υποδομές και την πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται σε σχετικό report για την αγορά ακινήτων της μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers Ελλάδας.

Όπως αναφέρει, για παράδειγμα, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και η Αγία Βαρβάρα με τους σταθμούς του μετρό που διαθέτουν κάνουν σύντομη την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης. Το Χαϊδάρι πάλι, και ειδικά η περιοχή γύρω από το δάσος Χαϊδαρίου με την πλούσια βλάστησή του, το καθιστούν μια από τις πιο πράσινες γειτονιές των δυτικών προαστίων. Η Πετρούπολη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, με επιχειρηματίες να επενδύουν σε καταστήματα ενώ πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, περιοχές όπως η Μεταμόρφωση, που είναι πιο μακριά από το κέντρο, ελκύουν πολλές εταιρείες και επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα με το ιδιαίτερο λαϊκό χρώμα τους και την εγγύτητα στο λιμάνι, συγκεντρώνουν αγοραστές που αναζητούν μόνιμη κατοικία σε οικονομικές τιμές.

Σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία, συνολικά στα δυτικά προάστια το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, μεσοσταθμικά στο 10% περίπου σε σύγκριση με το 2020, με σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι, τον Κορυδαλλό ή τις Αχαρνές το ποσοστό της αύξησης ήταν κοντά στο 10% ενώ στην Πετρούπολη και στο Χαϊδάρι οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν άνω του 50%. Από την άλλη, στο Αιγάλεω και σε άλλες περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 20%. Σημειωτέον ότι αυτή την στιγμή, σε μεγάλους δήμους όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω αυξάνεται η ανοικοδόμηση και γκρεμίζονται παλιές κατοικίες για να πάρουν τη θέση τους καινούριες πολυκατοικίες.

Πώς διαμορφώνονται η ζήτηση και οι τιμές

Όπως αναφέρεται στο report, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το Χαϊδάρι και το Περιστέρι. Όμως υπάρχουν και αρκετοί αγοραστές που θέλουν μεγαλύτερα σπίτια και κήπο επιλέγοντας τα βορειοδυτικά προάστια όπως π.χ. τους Θρακομακεδόνες.

Επιπλέον, η εγγύτητα στο μετρό παίζει μεγάλο ρόλο γι’ αυτό και τα σπίτια γύρω από τους σταθμούς π.χ. του Αιγάλεω ή της Νίκαιας γίνονται ανάρπαστα. Αρκετή κινητικότητα παρατηρείται και από τους κατασκευαστές που έχουν ξεκινήσει νέες κατασκευές στα δυτικά προάστια για διαμερίσματα που θα βγουν στην αγορά το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι τηρούν τώρα στάση αναμονής ώστε να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες στην αγορά, καθώς το αγοραστικό κοινό συνολικά ανήκει στη μεσαία κατηγορία.

Ως προς τις τιμές για το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη στα νεόδμητα, αυτές διαμορφώνονται μεταξύ 2.300- 3.000 ευρώ ανά τ.μ., και για τα ακίνητα 20ετίας μπορεί να πέσουν κοντά στα 1.800 ευρώ - 2.300 ευρώ ανά τ.μ. Στις περιπτώσεις των παλιών ακινήτων της δεκαετίας του ’80 οι τιμές είναι έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Για τα νεόδμητα στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και τους Αγίους Αναργύρους τα αντίστοιχα νούμερα στα καινούρια ακίνητα είναι μεταξύ 2.000 - 2.700 ευρώ ανά τ.μ. πάντα ανάλογα με τη θέση και τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, ενώ για τα πιο παλιά ακίνητα, π.χ. της δεκαετίας του ‘80 οι τιμές πέφτουν πολύ χαμηλότερα με τα νούμερα να κυμαίνονται μεταξύ 1.000 - 1.300 ευρώ ανά τ.μ.

Η ανάλυση αναφέρεται και σε μία ξεχωριστή περίπτωση όπως είναι οι Θρακομακεδόνες (γεωγραφικά δεν ανήκουν στην ευρύτερη αυτή περιοχή), με προσφορά μεγάλων μονοκατοικιών 300 - 500 τ.μ. σε τιμές από 400.000 – 700.000 ευρώ αλλά και αρκετών ελεύθερων οικοπέδων και τιμές μεταξύ 150.000 - 250.000 ευρώ το στρέμμα με το Συντελεστή Δόμησης στο 0,4. Διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα δυτικά προάστια έχουν διατηρηθεί σταθερές, ωστόσο τα πιο καινούρια διαμερίσματα παρουσιάζουν ελαφρώς ανοδικές τάσεις, λόγω της στροφής των αγοραστών σε πιο ποιοτικά ακίνητα, με περισσότερες ανέσεις.

Τι ζητούν οι αγοραστές

Τι ζητούν οι αγοραστές; Εύκολη πρόσβαση σε μέσα συγκοινωνίας (κυρίως στο μετρό), ενώ για όσους είναι πρόθυμοι να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια ζητούν και πάρκινγκ. Οι ξένοι αγοραστές στις γειτονιές των δυτικών προαστίων σπανίζουν πλην κάποιων ελάχιστων, κάτω του 10% επί του συνόλου, που μπορεί να αναζητούν ένα επενδυτικό ακίνητο σε περιοχή κοντά στο μετρό. Οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων πάντως φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, με τις διαδικασίες να είναι πιο ξεκάθαρες σταδιακά, με την εφαρμογή νέων «εργαλείων» όπως π.χ. η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία, παρέχει μία επιπλέον ασφάλεια στον αγοραστή ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ως προς την προσφορά νέων ακινήτων, υπάρχει αυτή την περίοδο κινητικότητα σε νέες κατασκευές και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να είναι και 10 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την περίοδο του 2019.

Τα στελέχη της Engel & Völkers θεωρούν ότι το 2022 η αύξηση των μεταβιβάσεων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% σε σύγκριση με το 2021, καθώς βγαίνουν σταδιακά και νέα διαμερίσματα σε γειτονιές που τα επόμενα χρόνια θα εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider